Omlety dietetyczne

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:03 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe omlety na talerzu
Omlety dietetyczne
Omlety dietetyczne można przygotować z jajek i ulubionych dodatków. Taki omlet będzie dobry na słodko lub na słono. Sprawdź, jak zrobić dietetyczny omlet!
Przygotowanie 20 min
430 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko - 3 jajka rozmir M (3 szt.)
  • Szpinak - 2 garście (50 g)
  • Cebula - 1 mała cebula (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Ser mozzarella light - W kostce (50 g)
  • Olej kokosowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, tarka, miska, miseczka, patelnia

Przepis na omlety dietetyczne krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce.

Liście szpinaku przepłucz i osusz.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na pianę. Miksując na niskich obrotach, dodaj żółtka. Miksuj tylko do połączenia się składników. Następnie wsyp ser i wymieszaj delikatnie.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Następnie dodaj cebulę i przesmażaj ją ok. 3 minuty. Na patelnię wyciśnij czosnek przez praskę. Po 1 minucie dodaj szpinak. Wymieszaj i smaż, aż liście zwiędną. Dodaj nieco soli, świeżo mielonego pieprzu i czosnku granulowanego dla smaku.

Na patelnię ze szpinakiem i cebulą wlej masę jajeczno-serową. Szybko wymieszaj i rozprowadź masę po całej patelni, a potem przykryj ją pokrywką.

Smaż omlet ok. 4-6 min. Będzie gotowy, gdy spód się zarumieni, a góra zetnie.

Gotowy omlet przełóż na talerz.

Jak oceniasz przepis na omlety dietetyczne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat omletów dietetycznych

Omlety dietetyczne nie są trudne do przygotowania, a do tego wychodzą bardzo smaczne! Wystarczy raptem kilka składników, a można stworzyć naprawdę pyszne i przede wszystkim odpowiednio wartościowe danie. Taki omlet nadaje się nie tylko dla dorosłych. Odpowiednio przygotowany posmakuje również starszym dzieciom.

Jak zrobić dietetyczny omlet? Należy zacząć od wybrania składników, z których ma być zrobiony. Jeśli nie chcesz dużej liczby dodatków, możesz pokusić się na same jajka i ser mozzarella light oraz przyprawy. Wtedy wszystkie składniki miesza się wcześniej i wylewa na rozgrzany tłuszcz. W przypadku, gdy chcesz dodać jeszcze cebulę i szpinak, to właśnie od nich warto zacząć przygotowania. Cebula i szpinak bardzo szybko obrabiają się na patelni, więc już po 15 minutach możesz cieszyć się pysznym omletem.

Jeśli zależy ci na tym, aby omlet był lekki i puszysty, pamiętaj o tym, aby białka oddzielić od żółtek i zacząć od ubicia samych białek. To sprawi, że omlet będzie bardziej napowietrzony. Jeśli tylko roztrzepiesz całe jajka, jego wygląd będzie inny.

Ten przepis na omlet dietetyczny z jajek, sera i szpinaku możesz dowolnie zmodyfikować. Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z dodania do niego cebuli. Olej kokosowy możesz zastąpić dowolnym tłuszczem, który nadaje się do smażenia. Odpowiednim dodatkiem do takiego omletu będą ulubione warzywa oraz przyprawy. Możesz pokusić się na paprykę czerwoną, szparagi lub pieczarki. Pomidorki koktajlowe możesz przekroić na pół i takie połówki ułożyć na wylanej na patelnię masie jajeczno-serowej.

Omlet niskokaloryczny przygotowuje się szybko, a do tego taki omlet jest naprawdę dobry. Można go podać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Najlepiej smakuje na ciepło, tuż po przygotowaniu! Jeśli chcesz, możesz też pokusić się na pyszny i szybki dietetyczny omlet na słodko. Będziesz potrzebować m.in.: jajka, banany, chudy twaróg, cynamon oraz stewię (lub coś innego, czym możesz posłodzić omlet). Całość możesz polać specjalnym bezkalorycznym sosem (np. czekoladowym).

Alergeny w omletach dietetycznych

Lista alergenów dla omletów dietetycznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze omletów dietetycznych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
130.59
430.95
Białko (g)
10.86
35.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.96
13.07
Węglowodany przyswajalne (g)
3.31
10.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
2.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
7.92
26.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.98
16.43
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
9.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
6.37
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
3.36
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
192.36
634.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
151.06
498.50
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.47
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.32
20.87
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.00
3.30
Witamina E (mg)
0.53
1.76
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
80.00
264.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.88
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.19
0.62
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.86
184.35
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
853.33
2816.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
210.30
694.00
Potas (mg)
187.82
619.80
Wapń (mg)
159.26
525.55
Fosfor (mg)
115.45
381.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.24
66.80
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
4.52
Cynk (mg)
0.79
2.60
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletów dietetycznych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletów dietetycznych

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmir M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szpinak
50 g
2 garście
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Cebula
50 g
1 mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser mozzarella light
50 g
W kostce
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Olej kokosowy
5 ml
1 łyżeczka
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 5 ml
Koszt składników
30.00