Przepis na mule w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Małże umyj dokładnie i osusz.

Do dużego garnka dodaj masło i zeszklij na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula będzie rumiana, dodaj drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki.

Pomidory obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je na patelnię i smaż, aż się rozpadną.

Po tym czasie dodaj małże i gotuj do czasu, aż otworzą muszle.

Wsyp odrobinę soli i pieprzu. I wszystko dokładnie przemieszaj.

Mule w sosie pomidorowym podane w naczyniu.
mule w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
240.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
145 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Mule w sosie pomidorowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mulach w sosie pomidorowym

Mule w sosie pomidorowym to doskonały wybór dla miłośników prostych dań. Całość smakuje niezwykle delikatnie i bardzo aromatycznie. To zdrowy pomysł na posiłek. To naprawdę smaczne, choć nieco wymagające owoce morza. Z tym przepisem przekonasz się jak przygotować je we własnym domu.

Przepis na mule w sosie pomidorowym to dokonały pomysł na wspaniały i nieco wykwintny posiłek. Dowiesz się z niego jak ugotować mule, by zachwycały strukturą mięsa i aromatem. Mule to przepyszne małże, które zyskują coraz większą popularność. Wszystko ze względu na ich wspaniały smak, a także łatwą obróbkę termiczną. W ich przypadku minimalizm jest jak najbardziej polecany. Nie potrzebują dużej ilości przypraw, czy niezwykłych dodatków, by dobrze smakować, same w sobie są naprawdę wspaniałe. Idealnie komponują się z białym winem, dlatego niewielka ilość tego trunku jest dodawana w trakcie ich przygotowywania, by podnieść ich walory smakowe. To coś, co zachwyci każdego fana kuchni hiszpańskiej. Przepis na mule, choć wydaje się skomplikowany, pokazuje jak przyrządzić te owoce morza w naprawdę prosty sposób. Wystarczy tylko duży garnek i kilka podstawowych składników, by powstało to wspaniałe danie, które pozwala przenieść kuchnię słonecznej Hiszpanii wprost do swojego domu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mule w sosie pomidorowym, by były pyszne, a przy okazji łatwe i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstają z niego najlepsze mule. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się mule świeże, które dzięki delikatnej obróbce termicznej zyskują wspaniały smak i aromat. Są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Dobrze jest wybierać dobrej jakości owoce morza, by danie było nawet lepsze. Choć wydaje się, że małże w winie to danie niezbyt smaczne i za mało wyraziste, jest zupełnie odwrotnie. Ostry czosnek natka i mule, zatopione w białym winie smakują naprawdę obłędnie. To najlepsze danie na letnie kolacje ze względu na niezwykłą lekkość całej kompozycji. Z przepisu dowiesz się jak gotować mule w sosie winnym, by smakowały jak z hiszpańskiej restauracji. Choć najlepiej smakuje ze świeżych małży, to można wykorzystać również te mrożone. Ten prosty przepis sprawi, że pokochasz mule duszone w pysznym sosie.

Wartości odżywcze muli w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kalorie)
36.96 kcal
145.99 kcal
Białko
4.06 g
16.05 g

Węglowodany w mulach w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany
3.88 g
15.33 g
Węglowodany przyswajalne
3.36 g
13.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
2.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz
1.11 g
4.39 g
Tłuszcze nasycone
0.73 g
2.89 g
Tłuszcze nienasycone
0.38 g
1.50 g
Tłuszcze jednonasycone
0.31 g
1.24 g
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.26 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
2.72 mg
10.75 mg

Witaminy w przepisie na mule w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina C
8.02 mg
31.68 mg

Składniki mineralne w przepisie na mule w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód
364.81 mg
1440.99 mg
Wapń
46.02 mg
181.76 mg
Żelazo
0.93 mg
3.66 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muli w sosie pomidorowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mulach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla muli w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • omułki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania muli w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Omułki
1000 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
230.00
Za 1000 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
400 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
251.00
Jak oceniasz przepis na mule w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób