Przepis na mule w sosie pomidorowym krok po kroku
Małże umyj dokładnie i osusz.
Do dużego garnka dodaj masło i zeszklij na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula będzie rumiana, dodaj drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki.
Pomidory obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je na patelnię i smaż, aż się rozpadną.
Po tym czasie dodaj małże i gotuj do czasu, aż otworzą muszle.
Wsyp odrobinę soli i pieprzu. I wszystko dokładnie przemieszaj.

Informacje dietetyczne - mule w sosie pomidorowym
Wartości odżywcze muli w sosie pomidorowym
To opcja, która dostarcza dużej ilości zdrowych składników, takich jak kwasy Omega 3, czy jod.
Energia i białka
(395g)
Węglowodany
(395g)
Tłuszcze
(395g)
Witaminy
(395g)
Składniki mineralne
(395g)
-
czosnek,
cebula,
pomidor,
pietruszka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w mulach w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla muli w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- omułki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Więcej informacji na temat muli w sosie pomidorowym
Mule w sosie pomidorowym to doskonały wybór dla miłośników prostych dań. Całość smakuje niezwykle delikatnie i bardzo aromatycznie. To zdrowy pomysł na posiłek. To naprawdę smaczne, choć nieco wymagające owoce morza. Z tym przepisem przekonasz się jak przygotować je we własnym domu.
Przepis na mule w sosie pomidorowym to dokonały pomysł na wspaniały i nieco wykwintny posiłek. Dowiesz się z niego jak ugotować mule, by zachwycały strukturą mięsa i aromatem. Mule to przepyszne małże, które zyskują coraz większą popularność. Wszystko ze względu na ich wspaniały smak, a także łatwą obróbkę termiczną. W ich przypadku minimalizm jest jak najbardziej polecany. Nie potrzebują dużej ilości przypraw, czy niezwykłych dodatków, by dobrze smakować, same w sobie są naprawdę wspaniałe. Idealnie komponują się z białym winem, dlatego niewielka ilość tego trunku jest dodawana w trakcie ich przygotowywania, by podnieść ich walory smakowe. To coś, co zachwyci każdego fana kuchni hiszpańskiej. Przepis na mule, choć wydaje się skomplikowany, pokazuje jak przyrządzić te owoce morza w naprawdę prosty sposób. Wystarczy tylko duży garnek i kilka podstawowych składników, by powstało to wspaniałe danie, które pozwala przenieść kuchnię słonecznej Hiszpanii wprost do swojego domu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mule w sosie pomidorowym, by były pyszne, a przy okazji łatwe i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstają z niego najlepsze mule. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się mule świeże, które dzięki delikatnej obróbce termicznej zyskują wspaniały smak i aromat. Są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Dobrze jest wybierać dobrej jakości owoce morza, by danie było nawet lepsze. Choć wydaje się, że małże w winie to danie niezbyt smaczne i za mało wyraziste, jest zupełnie odwrotnie. Ostry czosnek natka i mule, zatopione w białym winie smakują naprawdę obłędnie. To najlepsze danie na letnie kolacje ze względu na niezwykłą lekkość całej kompozycji. Z przepisu dowiesz się jak gotować mule w sosie winnym, by smakowały jak z hiszpańskiej restauracji. Choć najlepiej smakuje ze świeżych małży, to można wykorzystać również te mrożone. Ten prosty przepis sprawi, że pokochasz mule duszone w pysznym sosie.
Szacunkowy koszt przygotowania muli w sosie pomidorowym
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023