Mule w sosie pomidorowym

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mule w sosie pomidorowym podane w naczyniu.
Mule w sosie pomidorowym
Mule w sosie pomidorowym to doskonały wybór dla miłośników prostych dań. Całość smakuje niezwykle delikatnie i bardzo aromatycznie. To zdrowy pomysł na posiłek.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
145 kcal
Kcal w porcji
395 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Omułki (1000 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Natka pietruszki (45 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na mule w sosie pomidorowym krok po kroku

Małże umyj dokładnie i osusz.

Do dużego garnka dodaj masło i zeszklij na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula będzie rumiana, dodaj drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki.

Pomidory obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je na patelnię i smaż, aż się rozpadną.

Po tym czasie dodaj małże i gotuj do czasu, aż otworzą muszle.

Wsyp odrobinę soli i pieprzu. I wszystko dokładnie przemieszaj.

Jak oceniasz przepis na mule w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat muli w sosie pomidorowym

Mule w sosie pomidorowym to doskonały wybór dla miłośników prostych dań. Całość smakuje niezwykle delikatnie i bardzo aromatycznie. To zdrowy pomysł na posiłek. To naprawdę smaczne, choć nieco wymagające owoce morza. Z tym przepisem przekonasz się jak przygotować je we własnym domu.

Przepis na mule w sosie pomidorowym to dokonały pomysł na wspaniały i nieco wykwintny posiłek. Dowiesz się z niego jak ugotować mule, by zachwycały strukturą mięsa i aromatem. Mule to przepyszne małże, które zyskują coraz większą popularność. Wszystko ze względu na ich wspaniały smak, a także łatwą obróbkę termiczną. W ich przypadku minimalizm jest jak najbardziej polecany. Nie potrzebują dużej ilości przypraw, czy niezwykłych dodatków, by dobrze smakować, same w sobie są naprawdę wspaniałe. Idealnie komponują się z białym winem, dlatego niewielka ilość tego trunku jest dodawana w trakcie ich przygotowywania, by podnieść ich walory smakowe. To coś, co zachwyci każdego fana kuchni hiszpańskiej. Przepis na mule, choć wydaje się skomplikowany, pokazuje jak przyrządzić te owoce morza w naprawdę prosty sposób. Wystarczy tylko duży garnek i kilka podstawowych składników, by powstało to wspaniałe danie, które pozwala przenieść kuchnię słonecznej Hiszpanii wprost do swojego domu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mule w sosie pomidorowym, by były pyszne, a przy okazji łatwe i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstają z niego najlepsze mule. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się mule świeże, które dzięki delikatnej obróbce termicznej zyskują wspaniały smak i aromat. Są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Dobrze jest wybierać dobrej jakości owoce morza, by danie było nawet lepsze. Choć wydaje się, że małże w winie to danie niezbyt smaczne i za mało wyraziste, jest zupełnie odwrotnie. Ostry czosnek natka i mule, zatopione w białym winie smakują naprawdę obłędnie. To najlepsze danie na letnie kolacje ze względu na niezwykłą lekkość całej kompozycji. Z przepisu dowiesz się jak gotować mule w sosie winnym, by smakowały jak z hiszpańskiej restauracji. Choć najlepiej smakuje ze świeżych małży, to można wykorzystać również te mrożone. Ten prosty przepis sprawi, że pokochasz mule duszone w pysznym sosie.

Alergeny w mulach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla muli w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • omułki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze muli w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza dużej ilości zdrowych składników, takich jak kwasy Omega 3, czy jod.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kcal)
36.96
145.99
Białko (g)
4.06
16.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany (g)
3.88
15.33
Węglowodany przyswajalne (g)
3.36
13.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
2.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz (g)
1.11
4.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
2.89
Tłuszcze nienasycone (g)
0.38
1.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.31
1.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.26
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.72
10.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina C (mg)
8.02
31.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód (mg)
364.81
1440.99
Wapń (mg)
46.02
181.76
Żelazo (mg)
0.93
3.66
Szacunkowy indeks glikemiczny muli w sosie pomidorowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muli w sosie pomidorowym

Koszt składników
251.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Omułki
1000 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
230.00
Za 1000 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
400 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
251.00