Muffinki z dyni
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Imbir mielony (2 g)
- Cukier puder (225 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Dynia (245 g)
- Jajko (2 szt.)
- Sok jabłkowy (60 ml)
Przepis na muffinki z dyni krok po kroku
W blenderze zblenduj dynię na gładki mus.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
W osobnej misce wymieszaj cukier, olej, dynię, jajka i sok jabłkowy, aż dobrze się połączą.
Wlej mieszankę z dynią do mąki i wymieszaj dokładnie, aż się połączą.
Ciasto wyłóż do foremek na babeczki.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, około 20 - 25 minut.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinkek z dyni
Muffinki z dyni to świetna opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na naprawdę smaczny deser dla całej rodziny, który można przygotować w kilka chwil. To jeden z tych deserów, który choć zdrowy, naprawdę dobrze smakuje. Można go zrobić w kilka chwil z kilku prostych składników. Sprawdzą się szczególnie jesienią.
Przepis na muffinki z dyni pozwala na stworzenie prostych babeczek na bazie puree warzywnego. Choć brzmi niezbyt smacznie, to w rzeczywistości są one naprawdę przepyszne. To dlatego, że zawierają mnóstwo pysznych dodatków, a także przyprawy korzenne, które wspaniale się z dynią komponują. Dynia, choć jest warzywem, to charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem. To dlatego wspaniale się sprawdza nawet w najsłodszych deserach. Jej sezon przypada na jesień, dlatego to właśnie wtedy najlepiej przygotowywać wszystkie dyniowe produkty. Można bazować na świeżym warzywie. A można też wykorzystać do tego celu mrożone. Choć może się wydawać, że mrożonki dostępne w sklepach, mają dużo mniej witamin i minerałów niż świeże warzywa, to jednak nie jest to prawda. Po mrożeniu nie tracą zbyt wiele na wartości, dzięki czemu będą naprawdę świetnym wyborem na co dzień. Najlepsze w mrożonej dyni jest to, że nie trzeba jej już obierać, a jest to czynność, która zabiera naprawdę sporo czasu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z dyni, które będą naprawdę pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Choć ciasto robi się na bazie warzyw, nie jest ono zbyt mokre, czy zakalcowate. To naprawdę dobry pomysł na deser dla całej rodziny jest tak łatwy, że spokojnie można przygotować go nawet z najmłodszymi kucharzami, dla których na pewno będzie to niebywała atrakcja. Tak przygotowane ciastka są pyszne i pozwalają przemycić do codziennej diety więcej dyni. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla dzieci, które nie przepadają za tym warzywem, te babeczki pomagają je odczarować. Gdyż zamiast smutnego puree czy zupy robi się z nich wspaniały deser. Te smaczne dyniowe ciasta na słodko robi się w piekarniku, nie potrzeba jednak do ich przygotowania zbyt dużo sprzętu.
Alergeny w muffinkach z dyni
Lista alergenów dla muffinkek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinkek z dyni
Te słodkości, tak jak inne ciasta, nie powinny gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(99g)
Węglowodany
(99g)
Tłuszcze
(99g)
Witaminy
(99g)
Składniki mineralne
(99g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.