Przepis na muffinki z dyni krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska

W blenderze zblenduj dynię na gładki mus.

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.

W osobnej misce wymieszaj cukier, olej, dynię, jajka i sok jabłkowy, aż dobrze się połączą.

Wlej mieszankę z dynią do mąki i wymieszaj dokładnie, aż się połączą.

Ciasto wyłóż do foremek na babeczki.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, około 20 - 25 minut.

Muffinki z dyni ułożone na blacie.
muffinki z dyni
Koszt przygotowania dania
6.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
305 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Muffinki z dyni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z dyni

Muffinki z dyni to świetna opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na naprawdę smaczny deser dla całej rodziny, który można przygotować w kilka chwil. To jeden z tych deserów, który choć zdrowy, naprawdę dobrze smakuje. Można go zrobić w kilka chwil z kilku prostych składników. Sprawdzą się szczególnie jesienią.

Przepis na muffinki z dyni pozwala na stworzenie prostych babeczek na bazie puree warzywnego. Choć brzmi niezbyt smacznie, to w rzeczywistości są one naprawdę przepyszne. To dlatego, że zawierają mnóstwo pysznych dodatków, a także przyprawy korzenne, które wspaniale się z dynią komponują. Dynia, choć jest warzywem, to charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem. To dlatego wspaniale się sprawdza nawet w najsłodszych deserach. Jej sezon przypada na jesień, dlatego to właśnie wtedy najlepiej przygotowywać wszystkie dyniowe produkty. Można bazować na świeżym warzywie. A można też wykorzystać do tego celu mrożone. Choć może się wydawać, że mrożonki dostępne w sklepach, mają dużo mniej witamin i minerałów niż świeże warzywa, to jednak nie jest to prawda. Po mrożeniu nie tracą zbyt wiele na wartości, dzięki czemu będą naprawdę świetnym wyborem na co dzień. Najlepsze w mrożonej dyni jest to, że nie trzeba jej już obierać, a jest to czynność, która zabiera naprawdę sporo czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z dyni, które będą naprawdę pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Choć ciasto robi się na bazie warzyw, nie jest ono zbyt mokre, czy zakalcowate. To naprawdę dobry pomysł na deser dla całej rodziny jest tak łatwy, że spokojnie można przygotować go nawet z najmłodszymi kucharzami, dla których na pewno będzie to niebywała atrakcja. Tak przygotowane ciastka są pyszne i pozwalają przemycić do codziennej diety więcej dyni. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla dzieci, które nie przepadają za tym warzywem, te babeczki pomagają je odczarować. Gdyż zamiast smutnego puree czy zupy robi się z nich wspaniały deser. Te smaczne dyniowe ciasta na słodko robi się w piekarniku, nie potrzeba jednak do ich przygotowania zbyt dużo sprzętu.

Wartości odżywcze muffinkek z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(99g)
Energia (kalorie)
308.85 kcal
305.76 kcal
Białko
4.89 g
4.84 g

Węglowodany w muffinkach z dyni

Na 100g
Na porcję
(99g)
Węglowodany
41.68 g
41.26 g
Węglowodany przyswajalne
41.50 g
41.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(99g)
Tłuszcz
14.02 g
13.88 g
Tłuszcze nasycone
1.72 g
1.70 g
Tłuszcze nienasycone
12.30 g
12.18 g
Tłuszcze jednonasycone
8.69 g
8.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.61 g
3.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
41.08 mg
40.67 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki z dyni

Na 100g
Na porcję
(99g)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.66 mg
1.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.36 µg (mcg)
41.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z dyni

Na 100g
Na porcję
(99g)
Sód
17.71 mg
17.54 mg
Potas
177.31 mg
175.54 mg
Wapń
33.98 mg
33.64 mg
Fosfor
89.05 mg
88.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.23 mg
13.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.74 mg
1.72 mg
Cynk
0.47 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinkek z dyni 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z dyni

Lista alergenów dla muffinkek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinkek z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Imbir mielony
2 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 2 g
Cukier puder
225 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 225 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Dynia
245 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.23
Za 245 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sok jabłkowy
60 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 ml
Koszt składników
34.40
Jak oceniasz przepis na muffinki z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób