Mince pie
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Suszona żurawina (100 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Morele suszone (100 g)
- Wino czerwone półwytrawne (200 g)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
Przepis na mince pie krok po kroku
Do malaksera przesiej mąkę pszenną, dodaj 100 g cukru i masło oraz jajko.
Rozdrobnij do powstania kruszonki.
Wysyp na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Owoce suszone pokrój w kostkę.
Jabłka obierz z łupiny i posiekaj.
Do garnka wsyp owoce i wlej wino.
Dodaj 150 g cukru i gotuj składniki na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim foremkę do muffinek.
Nafaszeruj ciastka przygotowanym sosem z owoców suszonych.
Z pozostałego ciasta wytnij okrągłe kawałki i zakryj nimi każde ciastko.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Ciastka wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat mince pie
Mince pie to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasteczka dla całej rodziny. Angielskie bożonarodzeniowe słodycze z suszonymi owocami są idealne jako dodatek do herbaty także w dni powszednie. Ciasteczka przygotowywane były początkowo z dodatkiem mięsa i podrobów. Przepis na mince pie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, suszona żurawina, suszone śliwki, suszone morele, wino czerwone, jabłka.
Jak zrobić mince pie? Masło pokrój w kostkę. Do malaksera przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier i masło oraz jajko. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Owoce suszone pokrój w kostkę. Jabłka obierz z łupiny i posiekaj. Do garnka wsyp owoce i wlej wino. Dodaj cukier i gotuj składniki na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim foremkę do muffinek. Nafaszeruj ciastka przygotowanym sosem z owoców suszonych. Z pozostałego ciasta wytnij okrągłe kawałki i zakryj nimi każde ciastko. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Ciastka wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując świąteczne angielskie ciastka to sprawdzony przepis na deser dla całej rodziny. Ciasteczka można przygotować także z nadzieniem na bazie orzechów. Ciastka można także udekorować posiekanymi orzechami. Sprawdzony przepis wykorzystaj przy pierwszej możliwej okazji. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w mince pie
Lista alergenów dla mince pie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
- wino czerwone półwytrawne
Wartości odżywcze mince pie
Mince pie to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Ciastka nie powinny być spożywane częściej niż raz w tygodniu. Możesz zamienić cukier na ksylitol lub inny słodzik stołowy.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.