Przepis na mince pie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, malakser, forma na muffiny

Do malaksera przesiej mąkę pszenną, dodaj 100 g cukru i masło oraz jajko.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Owoce suszone pokrój w kostkę.

Jabłka obierz z łupiny i posiekaj.

Do garnka wsyp owoce i wlej wino.

Dodaj 150 g cukru i gotuj składniki na wolnym ogniu przez 20-30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim foremkę do muffinek.

Nafaszeruj ciastka przygotowanym sosem z owoców suszonych.

Z pozostałego ciasta wytnij okrągłe kawałki i zakryj nimi każde ciastko.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Ciastka wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Mince pie podane na białym talerzyku.
Mince pie
Koszt przygotowania dania
29.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
512 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
63

Mince pie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mince pie

Mince pie to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasteczka dla całej rodziny. Angielskie bożonarodzeniowe słodycze z suszonymi owocami są idealne jako dodatek do herbaty także w dni powszednie. Ciasteczka przygotowywane były początkowo z dodatkiem mięsa i podrobów. Przepis na mince pie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, suszona żurawina, suszone śliwki, suszone morele, wino czerwone, jabłka.

Jak zrobić mince pie? Masło pokrój w kostkę. Do malaksera przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier i masło oraz jajko. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Owoce suszone pokrój w kostkę. Jabłka obierz z łupiny i posiekaj. Do garnka wsyp owoce i wlej wino. Dodaj cukier i gotuj składniki na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim foremkę do muffinek. Nafaszeruj ciastka przygotowanym sosem z owoców suszonych. Z pozostałego ciasta wytnij okrągłe kawałki i zakryj nimi każde ciastko. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Ciastka wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując świąteczne angielskie ciastka to sprawdzony przepis na deser dla całej rodziny. Ciasteczka można przygotować także z nadzieniem na bazie orzechów. Ciastka można także udekorować posiekanymi orzechami. Sprawdzony przepis wykorzystaj przy pierwszej możliwej okazji. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze mince pie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
292.83 kcal
512.45 kcal
Białko
4.47 g
7.82 g

Węglowodany w mince pie

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
44.52 g
77.92 g
Węglowodany przyswajalne
40.04 g
70.07 g
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
2.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
10.36 g
18.13 g
Tłuszcze nasycone
6.96 g
12.19 g
Tłuszcze nienasycone
3.40 g
5.94 g
Cholesterol
47.68 mg
83.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na mince pie

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
99.37 µg (mcg)
173.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.73 mg
1.27 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol
86.25 µg (mcg)
150.94 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.27 mg
Niacyna
1.76 mg
3.07 mg
Foliany
37.31 µg (mcg)
65.30 µg (mcg)
Beta karoten
162.67 µg (mcg)
284.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mince pie

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
13.28 mg
23.24 mg
Potas
154.42 mg
270.24 mg
Wapń
17.45 mg
30.54 mg
Fosfor
52.37 mg
91.66 mg
Magnez
14.14 mg
24.74 mg
Żelazo
1.66 mg
2.91 mg
Cynk
0.39 mg
0.68 mg
Miedź
0.10 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mince pie 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mince pie

Lista alergenów dla mince pie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
    • wino czerwone półwytrawne

Cena przygotowania mince pie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Morele suszone
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Wino czerwone półwytrawne
200 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na mince pie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób