Masło ziołowe
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Koperek - 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
- Rozmaryn świeży - 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
- Szczypiorek - 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
- Bazylia świeża - 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
- Czosnek - 1 ząbek (6 g)
Przepis na masło ziołowe krok po kroku
Do miski przełóż lekko miękkie masło.
Do masła wciśnij ząbek czosnku, dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.
Masło przełóż na kawałek folii spożywczej, zwiń w baton i przełóż na minimum godzinę do lodówki.
Więcej informacji na temat masła ziołowego
Masło ziołowe to najpopularniejszy, smakowy dodatek do wielu dań. Możesz dodać je do bagietek, przygotujesz wtedy pyszną bagietkę ziołowo czosnkową, jest popularnym dodatkiem do steków, można nim nadziewać i posmarować kurczaka. Sprawdzi się idealnie do ryb i na grilla. Masło ziołowe możesz wetrzeć pod skórę całego kurczaka, a następnie upiecz. Tak przygotowany kurczak będzie aromatyczny i soczysty.
Masło ziołowe jest popularnym i znanym na całym świecie dodatkiem do potraw. Jest ono łatwe w przygotowaniu. Masła możesz przygotować więcej i przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Masło ziołowo czosnkowe wykonuje się ze świeżych ziół, jednak aby móc je przechowywać dłużej możesz przygotować je z suszonych ziół. Smak takiego masła będzie się różnił, dlatego wykonaj małą porcję i sprawdź, czy taka propozycja Tobie odpowiada. Przepis na masło ziołowe jest niezwykle łatwy w wykonaniu, na pewno nie sprawi ono trudności. Do przygotowania masła możesz wykorzystać tak naprawdę wszystkie zioła, jakie chcesz. Najpopularniejszym dodatkiem jest natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn, szczypiorek czy estragon. A jak zrobić masło czosnkowe z ziołami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Masło ziołowe to świetny dodatek do ryb, krewetek, steków, bagietek, kurczaka oraz dań z grilla.
Alergeny w maśle ziołowym
Lista alergenów dla masła ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze masła ziołowego
Masło ziołowe to fajny dodatek do różnych dań. Spożywane jest w małych ilościach, dlatego nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.