Jak zrobić masło czosnkowe?

Aby zrobić masło czosnkowe przygotuj:

- kostkę masła,

- 5-6 ząbków czosnku,

- odrobinę świeżych lub suszonych ziół, soli oraz pieprzu.

Przygotowanie:

1. Masło wyciągnij z lodówki, aby zrobiło się miękkie (łatwiej będzie je wymieszać z pozostałymi składnikami).

2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub dokładnie posiekaj.

3. Do miseczki włóż masło, dodaj do niego czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu.

4. Składniki dokładnie wymieszaj.

5. Następnie dodaj ulubione zioła (zioła świeże dokładnie posiekaj przed dodaniem) i dokładnie wymieszaj masło.

6. Masło możesz podać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 10 dni.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić masło czosnkowe?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić masło czosnkowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Masło to tłuszcz jadalny, który utrzymuje się ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Natomiast masło czosnkowe z ziołami to nic innego jak masło wymieszane z dodatkiem czosnku oraz ziół. Masło czosnkowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa lub do smarowania bagietek, które zapiekamy w piekarniku. Masło takie możemy także dodać do zup, aby wzbogacić ich smak. Dodatkowo kawałki masła możemy wykorzystać do przygotowania mięs pieczonych lub grillowanych - wystarczy kawałek masła ułożyć na wierzch mięsa. Smaczne masło możemy także wykorzystać do ryb pieczonych - włóż kawałki masła do wnętrza oczyszczonej ryby i upiecz ją w piekarniku. Przepis na domowe masło czosnkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania masła są dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić masło czosnkowe? Aby zrobić masło czosnkowe przygotuj kostkę masła, 5-6 ząbków czosnku, odrobinę świeżych lub suszonych ziół, soli oraz pieprzu. Masło wyciągnij z lodówki, aby zrobiło się miękkie (łatwiej będzie je wymieszać z pozostałymi składnikami). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub dokładnie posiekaj. Do miseczki włóż masło, dodaj do niego czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ulubione zioła (zioła świeże dokładnie posiekaj przed dodaniem) i dokładnie wymieszaj masło. Masło możesz podać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 10 dni.

Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie czosnku zmniejsza również ryzyko rozwoju wrzodów żołądka powodowanych przez Helicobacter pylori. Czosnek często spożywane jest na surowo lub jako dodatek do domowych syropów, które spożywane są przeważnie w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi masło czosnkowe ze świeżym czosnkiem. Najlepsze swojskie masło ziołowe jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie 10 dni, a jego nadmiar warto zamrozić (aby nie zepsuło się). Przepis na pyszne masło jest bardzo prosty i nie wymaga specjalistycznego sprzętu kulinarnego. Masło czosnkowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, smarowidło do kanapek lub dodatek do przygotowania mięs i ryb pieczonych, lub grillowanych. Masło ziołowe zawiera sporo właściwości odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto