Jak zrobić masło?

Aby zrobić masło przygotuj około 600 gram śmietany 30%, odrobinę soli oraz 2 szklanki zimnej wody. Do ubicia śmietany na masło świetnie sprawdzi się mikser.
- Dobrze schłodzoną śmietanę umieść w wysokim naczyniu i ubijaj przy pomocy miksera przez około 5 minut, następnie dodaj sól i miksuj przez kolejną minutę. Śmietana powinna zmienić swoją konsystencję z płynnej na rzadki płyn z wyraźnie oddzielonymi grudkami o żółtym kolorze. Rzadki płyt to maślanka, natomiast powstałe grudki to masło.
- Ubijanie masła zakończ i zacznij oddzielanie masła od maślanki. W tym celu sito umieść nad miską, na sito przełóż uzyskane grudki masła.
- Odsączone masło uformuj w zwartą kostkę i ułóż do miski z zimną wodą. Masło ugniataj przy pomocy dłoni w wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru maślanki (podczas czynności wymień wodę, co jakiś czas a proces zakończ, gdy woda pozostanie czysta).
- Tak przygotowane masło uformuj w odpowiedni dla Ciebie kształt i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 10 dni.