Jak zrobić masło?

Aby zrobić masło przygotuj około 600 gram śmietany 30%, odrobinę soli oraz 2 szklanki zimnej wody. Do ubicia śmietany na masło świetnie sprawdzi się mikser.

1. Dobrze schłodzoną śmietanę umieść w wysokim naczyniu i ubijaj przy pomocy miksera przez około 5 minut, następnie dodaj sól i miksuj przez kolejną minutę. Śmietana powinna zmienić swoją konsystencję z płynnej na rzadki płyn z wyraźnie oddzielonymi grudkami o żółtym kolorze. Rzadki płyt to maślanka, natomiast powstałe grudki to masło.

2. Ubijanie masła zakończ i zacznij oddzielanie masła od maślanki. W tym celu sito umieść nad miską, na sito przełóż uzyskane grudki masła.

3. Odsączone masło uformuj w zwartą kostkę i ułóż do miski z zimną wodą. Masło ugniataj przy pomocy dłoni w wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru maślanki (podczas czynności wymień wodę, co jakiś czas a proces zakończ, gdy woda pozostanie czysta).

4. Tak przygotowane masło uformuj w odpowiedni dla Ciebie kształt i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 10 dni.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić masło?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić masło? Co jeszcze warto wiedzieć?

Masło to tłuszcz jadalny, który utrzymuje się ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Tradycyjnie masło wyrabia się w urządzeniu o nazwie maselnica. Przepis na masło domowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania masła są dostępne w większości sklepów spożywczych. Swojskie masło świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Masło możemy także wykorzystać do przygotowania sosów, np sosu beszamelowego (sos ten wykorzystywany jest do przygotowania lasagne).

A więc jak zrobić masło? Aby zrobić masło przygotuj około 600 gram śmietany 30%, odrobinę soli oraz 2 szklanki zimnej wody. Do ubicia śmietany na masło świetnie sprawdzi się mikser. Masło możesz również przygotować przy pomocy robota kuchennego, zakręconego słoika lub butelki. Dobrze schłodzoną śmietanę umieść w wysokim naczyniu i ubijaj mikserem przez około 5 minut, następnie dodaj sól i miksuj przez kolejną minutę. Śmietana powinna zmienić swoją konsystencję z płynnej na rzadki płyn z wyraźnie oddzielonymi grudkami o żółtym kolorze. Rzadki płyt to maślanka, natomiast powstałe grudki to masło. Ubijanie masła zakończ i zacznij oddzielanie masła od maślanki. W tym celu sito umieść nad miską, na sito przełóż uzyskane grudki masła. Odsączone masło uformuj w zwartą kostkę i ułóż do miski z zimną wodą. Masło ugniataj przy pomocy dłoni w wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru maślanki (podczas czynności wymień wodę, co jakiś czas a proces zakończ, gdy woda pozostanie czysta). Tak przygotowane masło uformuj w odpowiedni dla Ciebie kształt i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 10 dni.

A z jakiej śmietany można przygotować masło? Masło możesz przygotować ze śmietany pasteryzowanej dostępnej w większości sklepów spożywczych. Ważne aby śmietana do przygotowania masła miała około 30-36% zawartości tłuszczu. Śmietana o mniejszej zawartości procentowej tłuszczu może się nie ubić.

Jak przechowywać masło? Masło najlepiej przechowywać w maselnicy znajdującej się w lodówce. Nadmiar masła warto zamrozić i rozmrozić w razie potrzeby. Źle przechowywane masło jełczeje i takiego masła nie powinniśmy spożywać. Jełczenie to proces, w wyniku którego kwasy tłuszczowe utleniają się do lotnych kwasów oraz aldehydów o nieprzyjemnym zapachu - dlatego nieświeże masło ma bardzo charakterystyczny zapach.

Podsumowując: robienie masła domowym sposobem jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania masła w domu nie potrzebujesz również specjalistycznego sprzętu kuchennego. Samodzielnie przygotowane masło świetnie sprawdzi się jako dodatek do przygotowania kanapek lub do przygotowania sosów. Masło doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, dlatego odwiedź naszą stronę i dowiedz się jak wypiekać chleb oraz bułki. Najlepsze masło jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Masło można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 10 dni, a jego nadmiar warto zamrozić (aby nie zepsuło się).

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto