Przepis na masło ziołowe krok po kroku
- Masło 200 g 1 kostka
- Koperek 5 g 1 łyżeczka drobno posiekanego
- Natka pietruszki 5 g 1 łyżeczka drobno posiekanego
- Rozmaryn świeży 5 g 1 łyżeczka drobno posiekanego
- Szczypiorek 5 g 1 łyżeczka drobno posiekanego
- Bazylia świeża 5 g 1 łyżeczka drobno posiekanego
- Czosnek 6 g 1 ząbek
Do miski przełóż lekko miękkie masło.
Do masła wciśnij ząbek czosnku, dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.
Masło przełóż na kawałek folii spożywczej, zwiń w baton i przełóż na minimum godzinę do lodówki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Masło ziołowe - cechy przepisu
Więcej o maśle ziołowym
Masło ziołowe to najpopularniejszy, smakowy dodatek do wielu dań. Możesz dodać je do bagietek, przygotujesz wtedy pyszną bagietkę ziołowo czosnkową, jest popularnym dodatkiem do steków, można nim nadziewać i posmarować kurczaka. Sprawdzi się idealnie do ryb i na grilla. Masło ziołowe możesz wetrzeć pod skórę całego kurczaka, a następnie upiecz. Tak przygotowany kurczak będzie aromatyczny i soczysty.
Masło ziołowe jest popularnym i znanym na całym świecie dodatkiem do potraw. Jest ono łatwe w przygotowaniu. Masła możesz przygotować więcej i przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Masło ziołowo czosnkowe wykonuje się ze świeżych ziół, jednak aby móc je przechowywać dłużej możesz przygotować je z suszonych ziół. Smak takiego masła będzie się różnił, dlatego wykonaj małą porcję i sprawdź, czy taka propozycja Tobie odpowiada. Przepis na masło ziołowe jest niezwykle łatwy w wykonaniu, na pewno nie sprawi ono trudności. Do przygotowania masła możesz wykorzystać tak naprawdę wszystkie zioła, jakie chcesz. Najpopularniejszym dodatkiem jest natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn, szczypiorek czy estragon. A jak zrobić masło czosnkowe z ziołami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Masło ziołowe to świetny dodatek do ryb, krewetek, steków, bagietek, kurczaka oraz dań z grilla.
Wartości odżywcze masła ziołowego
Energia i białka
(10g)
Węglowodany w maśle ziołowym
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy w przepisie na masło ziołowe
(10g)
Składniki mineralne w przepisie na masło ziołowe
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w maśle ziołowym
Lista alergenów dla masła ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło