Masło ziołowe

Opublikowano: 21.02.2022 r., 18:22 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Masło ziołowe podane w plastrach na białej desce, obok świeży tymianek, obok nóż, w tle kawałek masła
Masło ziołowe
Wypróbuj przepis na najlepsze i najsmaczniejsze masło ziołowe. Pełne ziół, z dodatkiem czosnku masło jest świetnym dodatkiem do pieczywa, steków czy kurczaka.
Przygotowanie 60 min
63 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
9
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 24 porcji
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Koperek 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
  • Natka pietruszki 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
  • Rozmaryn świeży 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
  • Szczypiorek 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
  • Bazylia świeża 1 łyżeczka drobno posiekanego (5 g)
  • Czosnek 1 ząbek (6 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, folia spożywcza, miska, łyżka

Przepis na masło ziołowe krok po kroku

Do miski przełóż lekko miękkie masło.

Do masła wciśnij ząbek czosnku, dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.

Masło przełóż na kawałek folii spożywczej, zwiń w baton i przełóż na minimum godzinę do lodówki.

Jak oceniasz przepis na masło ziołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat masła ziołowego

Masło ziołowe to najpopularniejszy, smakowy dodatek do wielu dań. Możesz dodać je do bagietek, przygotujesz wtedy pyszną bagietkę ziołowo czosnkową, jest popularnym dodatkiem do steków, można nim nadziewać i posmarować kurczaka. Sprawdzi się idealnie do ryb i na grilla. Masło ziołowe możesz wetrzeć pod skórę całego kurczaka, a następnie upiecz. Tak przygotowany kurczak będzie aromatyczny i soczysty.

Masło ziołowe jest popularnym i znanym na całym świecie dodatkiem do potraw. Jest ono łatwe w przygotowaniu. Masła możesz przygotować więcej i przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Masło ziołowo czosnkowe wykonuje się ze świeżych ziół, jednak aby móc je przechowywać dłużej możesz przygotować je z suszonych ziół. Smak takiego masła będzie się różnił, dlatego wykonaj małą porcję i sprawdź, czy taka propozycja Tobie odpowiada. Przepis na masło ziołowe jest niezwykle łatwy w wykonaniu, na pewno nie sprawi ono trudności. Do przygotowania masła możesz wykorzystać tak naprawdę wszystkie zioła, jakie chcesz. Najpopularniejszym dodatkiem jest natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn, szczypiorek czy estragon. A jak zrobić masło czosnkowe z ziołami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Masło ziołowe to świetny dodatek do ryb, krewetek, steków, bagietek, kurczaka oraz dań z grilla.

Alergeny w maśle ziołowym

Lista alergenów dla masła ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze masła ziołowego

na 100g gotowej potrawy

Masło ziołowe to fajny dodatek do różnych dań. Spożywane jest w małych ilościach, dlatego nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
630.34
63.03
Białko (g)
1.25
0.13
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
1.80
0.18
Węglowodany przyswajalne (g)
1.23
0.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
70.43
7.04
Tłuszcze nasycone (g)
47.46
4.75
Tłuszcze nienasycone (g)
22.96
2.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
20.31
2.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.65
0.27
Cholesterol (mg)
186.15
18.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
623.27
62.33
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.01
Witamina C (mg)
7.65
0.76
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.03
0.20
Brak danych dla: koperek, rozmaryn świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
580.95
58.10
Tiamina (mg)
0.02
0.00
Ryboflawina (mg)
0.05
0.00
Niacyna (mg)
0.17
0.02
Foliany (µg (mcg))
15.32
1.53
Beta karoten (µg (mcg))
370.74
37.07
Brak danych dla: koperek, rozmaryn świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
13.21
1.32
Potas (mg)
86.41
8.64
Wapń (mg)
45.65
4.57
Fosfor (mg)
31.33
3.13
Magnez (mg)
8.92
0.89
Żelazo (mg)
0.59
0.06
Cynk (mg)
0.20
0.02
Miedź (mg)
0.05
0.01
Mangan (mg)
0.13
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny masła ziołowego 9
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masła ziołowego

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koperek
5 g
1 łyżeczka drobno posiekanego
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 5 g
Natka pietruszki
5 g
1 łyżeczka drobno posiekanego
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Rozmaryn świeży
5 g
1 łyżeczka drobno posiekanego
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 5 g
Szczypiorek
5 g
1 łyżeczka drobno posiekanego
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Bazylia świeża
5 g
1 łyżeczka drobno posiekanego
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Koszt składników
57.00