Marchewka z groszkiem
- Marchewka (150 g)
- Groszek konserwowy (250 g)
- Masło (20 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (10 g)
Przepis na marchewkę z groszkiem krok po kroku
Marchewkę dokładanie myjemy i obieramy. Kroimy ją na małe kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, wlewamy wodę, którą odrobinę solimy. Marchewkę gotujemy tak długo, aż będzie miękka.
Z ugotowanej marchewki odlewamy 1/3 część wody, po czym dodajemy do niej groszek. Całość mieszamy, a garnek zostawiamy na małym palniku.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki.
Dodajemy ją do garnka z marchewką. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu powstania kremowego sosu.
Całość opcjonalnie doprawiamy solą i cukrem.
Więcej informacji na temat marchewki z groszkiem
Pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Marchewka z groszkiem konserwowym i zasmażką jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy dodatek do dań głównych zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku marchewkę dokładanie myjemy i obieramy. Kroimy ją na małe kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, wlewamy wodę, którą odrobinę solimy. Marchewkę gotujemy tak długo, aż będzie miękka. Z ugotowanego warzywa odlewamy 1/3 część wody, po czym dodajemy do niej groszek. Całość mieszamy, a garnek zostawiamy na małym palniku. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Dodajemy ją do garnka z marchewką. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu powstania kremowego sosu. Całość opcjonalnie doprawiamy solą i cukrem.
Jak ugotować groszek z marchewką? Marchewkę powinniśmy gotować pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie powinna być miękka.
Sprawdzony przepis na marchewkę z groszkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Marchewka z groszkiem odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w marchewce z groszkiem
Lista alergenów dla marchewki z groszkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze marchewki z groszkiem
Dodatek ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.