Malasadas
- Mąka pszenna typ 500 (700 g)
- Mleko 3,2% (400 ml)
- Jajko (8 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (200 g)
- Drożdże świeże (100 g)
- Olej rzepakowy (700 ml)
Przepis na malasadas krok po kroku
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, łyżkę mąki i cukru.
Przesiej resztę mąki i dodaj do niej zaczyn drożdżowy, jajka i roztopione masło, zagnieć gładkie ciasto, powinno delikatnie odklejać się od rąk.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i nakładaj ciasto łyżką.
Usmaż pączki aż będą rumiane.
Gotowe pączki posyp cukrem i cynamonem.
Więcej informacji na temat malasadas
Malasadas to słodki deser pochodzący z Portugalii. Słodkie smażone na głębokim tłuszczu ciasto drożdżowe przypomina nasze pączki. Portugalski odpowiednik jest jednak pozbawiony nadzienia i dużo mniejszy niż tradycyjne pączki. Dodatkowo malasadas są posypane grubym cukrem z cynamonem. Portugalskie pączki są także popularne na Hawajach z tą jednak różnicą, iż podawane są z różnymi nadzieniami i mają większy rozmiar. Do przygotowania pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, masło, mleko, jajka, cukier, olej rzepakowy, cynamon.
Jak zrobić malasadas? Przygotuj zaczyn drożdżowy: w ciepłym mleku rozpuść drożdże, łyżkę mąki i cukru. Przesiej mąkę i dodaj do niej zaczyn drożdżowy, cukier, jajka i roztopione masło, zagnieć gładkie ciasto, powinno delikatnie odklejać się od rąk. Ciasto musi wyrosnąć przez około 2 godziny. Ciasto drożdżowe smażyć należy na głębokim tłuszczu. Aby prawidłowo usmażyć pączki tłuszcz musi być odpowiednio rozgrzany. Jego temperatura powinna oscylować w granicach 180-190 stopni przez cały proces pieczenia, aby ciasto się upiekło w środku, ale nie spaliło z zewnątrz. Temperaturę oleju możesz kontrolować termometrem cukierniczym. Pączki powinny być wielkości orzecha włoskiego przed usmażeniem, nierówny kształt zawdzięczają sposobowi nakładania, a mianowicie nakłada się je dwoma łyżkami na gorący olej. Smaż pączki aż będą złote, jeszcze gorące posyp cukrem z cynamonem.
Podsumowując pyszne portugalskie pączki zwane malasadas są doskonałym słodkim deserem. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Wymagają mniej zachodu niż tradycyjne pączki. Hawajską wersję możesz nadziewać dżemem, budyniem a także kremem czekoladowym lub toffi. Aby nafaszerować pączki trzeba poczekać aż wystygną i usmażyć większe egzemplarze niż te bez nadzienia. Słodkie ciasta i pączki są bardzo często wykorzystywane na imprezach dobroczynnych, pieniądze ze sprzedaży słodkości wykorzystuje się na szczytne cele. Imprezy charytatywne i sąsiedzkie zbieranie datków jest popularne szczególnie w Ameryce.
Alergeny w malasadas
Lista alergenów dla malasadas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze malasadas
Malasadas to słodki i dosyć kaloryczny wyrób. Pączki smażone na głębokim tłuszczu zawierają jednak dużo mnie tłuszczu niż produkty smażone w sposób tradycyjny. Wyrobów tego typu unikać powinny osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.