Malasadas

Opublikowano: 19.11.2021 r., 9:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Malasadas podane na drewnianym talerzu, który stoi na drewnianym blacie.
Malasadas
Malasadas to pyszne pączki pochodzące z Portugalii. Popularne są także na Hawajach, jednakże w nieco zmienionej wersji. Wspaniale komponują się z kawą i herbatą.
Przygotowanie 130 min
Smażenie 20 min
438 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (700 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
  • Jajko (8 szt.)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Drożdże świeże (100 g)
  • Olej rzepakowy (700 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na malasadas krok po kroku

W ciepłym mleku rozpuść drożdże, łyżkę mąki i cukru.

Przesiej resztę mąki i dodaj do niej zaczyn drożdżowy, jajka i roztopione masło, zagnieć gładkie ciasto, powinno delikatnie odklejać się od rąk.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i nakładaj ciasto łyżką.

Usmaż pączki aż będą rumiane.

Gotowe pączki posyp cukrem i cynamonem.

Jak oceniasz przepis na malasadas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat malasadas

Malasadas to słodki deser pochodzący z Portugalii. Słodkie smażone na głębokim tłuszczu ciasto drożdżowe przypomina nasze pączki. Portugalski odpowiednik jest jednak pozbawiony nadzienia i dużo mniejszy niż tradycyjne pączki. Dodatkowo malasadas są posypane grubym cukrem z cynamonem. Portugalskie pączki są także popularne na Hawajach z tą jednak różnicą, iż podawane są z różnymi nadzieniami i mają większy rozmiar. Do przygotowania pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, masło, mleko, jajka, cukier, olej rzepakowy, cynamon.

Jak zrobić malasadas? Przygotuj zaczyn drożdżowy: w ciepłym mleku rozpuść drożdże, łyżkę mąki i cukru. Przesiej mąkę i dodaj do niej zaczyn drożdżowy, cukier, jajka i roztopione masło, zagnieć gładkie ciasto, powinno delikatnie odklejać się od rąk. Ciasto musi wyrosnąć przez około 2 godziny. Ciasto drożdżowe smażyć należy na głębokim tłuszczu. Aby prawidłowo usmażyć pączki tłuszcz musi być odpowiednio rozgrzany. Jego temperatura powinna oscylować w granicach 180-190 stopni przez cały proces pieczenia, aby ciasto się upiekło w środku, ale nie spaliło z zewnątrz. Temperaturę oleju możesz kontrolować termometrem cukierniczym. Pączki powinny być wielkości orzecha włoskiego przed usmażeniem, nierówny kształt zawdzięczają sposobowi nakładania, a mianowicie nakłada się je dwoma łyżkami na gorący olej. Smaż pączki aż będą złote, jeszcze gorące posyp cukrem z cynamonem.

Podsumowując pyszne portugalskie pączki zwane malasadas są doskonałym słodkim deserem. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Wymagają mniej zachodu niż tradycyjne pączki. Hawajską wersję możesz nadziewać dżemem, budyniem a także kremem czekoladowym lub toffi. Aby nafaszerować pączki trzeba poczekać aż wystygną i usmażyć większe egzemplarze niż te bez nadzienia. Słodkie ciasta i pączki są bardzo często wykorzystywane na imprezach dobroczynnych, pieniądze ze sprzedaży słodkości wykorzystuje się na szczytne cele. Imprezy charytatywne i sąsiedzkie zbieranie datków jest popularne szczególnie w Ameryce.

Alergeny w malasadas

Lista alergenów dla malasadas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze malasadas

na 100g gotowej potrawy

Malasadas to słodki i dosyć kaloryczny wyrób. Pączki smażone na głębokim tłuszczu zawierają jednak dużo mnie tłuszczu niż produkty smażone w sposób tradycyjny. Wyrobów tego typu unikać powinny osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
438.66
438.66
Białko (g)
6.52
6.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
27.33
27.33
Węglowodany przyswajalne (g)
27.04
27.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
33.98
33.98
Tłuszcze nasycone (g)
7.24
7.24
Tłuszcze nienasycone (g)
26.74
26.74
Cholesterol (mg)
77.18
77.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
2.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
73.46
73.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
31.09
31.09
Potas (mg)
100.34
100.34
Wapń (mg)
34.32
34.32
Fosfor (mg)
92.23
92.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.46
14.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
1.82
Cynk (mg)
0.91
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny malasadas 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania malasadas

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Drożdże świeże
100 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
700 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.90
Za 700 ml
Koszt składników
33.00