Makowa panienka z masą budyniową

Opublikowano: 29.09.2022 r., 23:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto makowe z kremem budyniowym
Makowa panienka z masą budyniową
Makowa panienka z masą budyniową to niezwykle efektowne ciasto, które nie wymaga dużo przygotowania, tylko odrobinę cierpliwości.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
354 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Białko jajka (7 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Migdały (70 g)
  • Mak niebieski - 1/2 szklanki (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Budyń (proszek) (70 g)
  • Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier wanilinowy - 2 łyżki (20 g)
  • Wiórki kokosowe - 1/4 szklanki (60 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1/4 szklanki (60 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na makowa panienka z masą budyniową krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, dodaj mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość i wylej ciasto na blaszkę do pieczenia.

Ubij pianę z 8 jajek wraz z cukrem.

Wymieszaj masę makową z ubitymi białkami.

Upiecz spód w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

Ostudzony spód przekrój na die części, a jedną z nich posmaruj dżemem.

Budyń wymieszaj z mlekiem i delikatnie podgrzewaj, dodaj cukier i gotuj do zagęszczenia.

Masło zmiksuj na gładki puch i dodaj do ostudzonego budyniu.

Przełóż krem na makowy spód i posyp wiórkami kokosowymi. Ułóż kolejną warstwę ciasta.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto.

Jak oceniasz przepis na makowa panienka z masą budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat makowej panienki z masą budyniową

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na makową panienkę z masą budyniową. To nieco inna odmiana wszystkim znanego makowca ma on dodatkową piankę i warstwę dżemu. Przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników.

Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Makowa panienka z masą budyniową jest pyszna w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie skorzystałam z kupnego dżemu, jeśli masz możliwość, skorzystaj z domowych przetworów. Każda opcja będzie dobra.

Dokładnie, jak zrobić makową panienkę z masą budyniową opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, że jest najlepsza.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny.

Alergeny w makowej panienki z masą budyniową

Lista alergenów dla makowej panienki z masą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze makowej panienki z masą budyniową

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz przygotować poncz do nasączenia ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
354.38
354.38
Białko (g)
6.48
6.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.05
33.05
Węglowodany przyswajalne (g)
29.50
29.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.55
3.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
22.90
22.90
Tłuszcze nasycone (g)
13.60
13.60
Tłuszcze nienasycone (g)
9.31
9.31
Cholesterol (mg)
29.38
29.38
Brak danych dla: białko jajka, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
91.92
91.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.14
2.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.66
1.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.95
89.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
0.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.95
24.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.48
23.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
64.15
64.15
Potas (mg)
276.40
276.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
178.93
178.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
187.37
187.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
62.18
62.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.03
2.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.19
1.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowej panienki z masą budyniową 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowej panienki z masą budyniową

Koszt składników
65.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Migdały
70 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 70 g
Mak niebieski
125 g
1/2 szklanki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 125 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
70 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Wiórki kokosowe
60 g
1/4 szklanki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
1/4 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
65.80