Przepis na makowa panienka z masą budyniową krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Mąkę wsyp do miski, dodaj mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość i wylej ciasto na blaszkę do pieczenia.

Ubij pianę z 8 jajek wraz z cukrem.

Wymieszaj masę makową z ubitymi białkami.

Upiecz spód w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

Ostudzony spód przekrój na die części, a jedną z nich posmaruj dżemem.

Budyń wymieszaj z mlekiem i delikatnie podgrzewaj, dodaj cukier i gotuj do zagęszczenia.

Masło zmiksuj na gładki puch i dodaj do ostudzonego budyniu.

Przełóż krem na makowy spód i posyp wiórkami kokosowymi. Ułóż kolejną warstwę ciasta.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto.

makowa panienka z masą budyniową
Makowa panienka z masą budyniową
Koszt przygotowania dania
34.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
354 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
90

Makowa panienka z masą budyniową - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makowej panienki z masą budyniową

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na makową panienkę z masą budyniową. To nieco inna odmiana wszystkim znanego makowca ma on dodatkową piankę i warstwę dżemu. Przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników.

Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Makowa panienka z masą budyniową jest pyszna w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie skorzystałam z kupnego dżemu, jeśli masz możliwość, skorzystaj z domowych przetworów. Każda opcja będzie dobra.

Dokładnie, jak zrobić makową panienkę z masą budyniową opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, że jest najlepsza.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny.

Wartości odżywcze makowej panienki z masą budyniową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
354.38 kcal
354.38 kcal
Białko
6.48 g
6.48 g

Węglowodany w makowej panienki z masą budyniową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
33.05 g
33.05 g
Węglowodany przyswajalne
29.50 g
29.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.55 g
3.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
22.90 g
22.90 g
Tłuszcze nasycone
13.57 g
13.57 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.31 g
9.31 g
Cholesterol
29.38 mg
29.38 mg
Brak danych dla: białko jajka, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makowa panienka z masą budyniową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
91.92 µg (mcg)
91.92 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
2.14 mg
2.14 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
1.66 mg
1.66 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
89.95 µg (mcg)
89.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
0.89 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
24.95 µg (mcg)
24.95 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
23.48 µg (mcg)
23.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowa panienka z masą budyniową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
64.15 mg
64.15 mg
Potas
276.40 mg
276.40 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
178.93 mg
178.93 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
187.37 mg
187.37 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
62.18 mg
62.18 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.03 mg
2.03 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.19 mg
1.19 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowej panienki z masą budyniową 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowej panienki z masą budyniową

Lista alergenów dla makowej panienki z masą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania makowej panienki z masą budyniową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Migdały
70 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 70 g
Mak niebieski
125 g
1/2 szklanki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 125 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
70 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Wiórki kokosowe
60 g
1/4 szklanki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
1/4 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
65.80
Jak oceniasz przepis na makowa panienka z masą budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób