Makaron z tuńczykiem i oliwkami
- Makaron penne - 1 szklanka (250 g)
- Tuńczyk w oleju - 1 puszka (200 g)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 2 łyżki (20 g)
- Suszone pomidory w oleju - 2 łyżki (40 g)
- Ser Feta - 1 kawałek (10 g)
Przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź go i wsyp do miski.
Dodaj kawałki tuńczyka i wymieszaj.
Następnie wrzuć przekrojone na pół oliwki.
Danie posyp pokruszonym serem feta.
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Makaron z tuńczykiem i kaparami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
-
Makaron z tuńczykiem i cukinią
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i oliwkami
Makaron z tuńczykiem i oliwkami może być Twoim posiłkiem na ciepło lub sałatką, którą jesteś w stanie przetransportować wszędzie, gdzie tylko chcesz. Jest to bardzo uniwersalny posiłek o wielu możliwościach, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami. Do jego przygotowania będą potrzebne Ci tylko główne składniki, które zostały już wymienione w nazwie i tak naprawdę to wszystko. Możesz je oczywiście dowolnie modyfikować wedle Twojego uznania.
W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego.
Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym. Jeśli nie masz problemów zdrowotnych, każdy rodzaj będzie dobry i smaczny.
Dodatkowo ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre. Dokładnie jak zrobić makaron z tuńczykiem i oliwkami, opisuję krok po kroku nieco niżej. Będzie to zdecydowanie idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Nie czekaj dłużej i przygotuj pyszny posiłek w krótkim czarne.
Alergeny w makaronie z tuńczykiem i oliwkami
Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i oliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i oliwkami
Taki makaron możesz podawać na ciepło lub na zimno w formie sałatki.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.