Przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź go i wsyp do miski.

Dodaj kawałki łososia i wymieszaj.

Następnie wrzuć przekrojone na pół oliwki.

Danie posyp pokruszonym serem feta.

makaron z tuńczykiem i oliwkami
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Koszt przygotowania dania
10.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
496 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Makaron z tuńczykiem i oliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami może być Twoim posiłkiem na ciepło lub sałatką, którą jesteś w stanie przetransportować wszędzie, gdzie tylko chcesz. Jest to bardzo uniwersalny posiłek o wielu możliwościach, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami. Do jego przygotowania będą potrzebne Ci tylko główne składniki, które zostały już wymienione w nazwie i tak naprawdę to wszystko. Możesz je oczywiście dowolnie modyfikować wedle Twojego uznania.

W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego.

Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym. Jeśli nie masz problemów zdrowotnych, każdy rodzaj będzie dobry i smaczny.

Dodatkowo ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre. Dokładnie jak zrobić makaron z tuńczykiem i oliwkami, opisuję krok po kroku nieco niżej. Będzie to zdecydowanie idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Nie czekaj dłużej i przygotuj pyszny posiłek w krótkim czarne.

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i oliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
275.85 kcal
496.52 kcal
Białko
17.14 g
30.85 g
Fenyloalanina
0.75 mg
1.34 mg

Węglowodany w makaronie z tuńczykiem i oliwkami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany przyswajalne
35.97 g
64.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
5.75 g
10.35 g
Tłuszcze nasycone
1.76 g
3.17 g
Tłuszcze nienasycone
3.99 g
7.18 g
Tłuszcze jednonasycone
2.38 g
4.29 g
Tłuszcze wielonasycone
1.61 g
2.89 g
Cholesterol
13.63 mg
24.54 mg

Witaminy w przepisie na makaron z tuńczykiem i oliwkami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
9.90 µg (mcg)
17.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.27 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.85 µg (mcg)
1.52 µg (mcg)
Witamina C
7.83 mg
14.10 mg
Witamina E
1.01 mg
1.82 mg
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol
4.33 µg (mcg)
7.79 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.19 mg
Niacyna
5.62 mg
10.11 mg
Foliany
12.96 µg (mcg)
23.33 µg (mcg)
Beta karoten
12.60 µg (mcg)
22.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z tuńczykiem i oliwkami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
225.85 mg
406.52 mg
Potas
357.17 mg
642.91 mg
Wapń
28.12 mg
50.61 mg
Fosfor
210.85 mg
379.52 mg
Magnez
45.31 mg
81.55 mg
Żelazo
1.34 mg
2.40 mg
Cynk
0.98 mg
1.77 mg
Miedź
0.23 mg
0.42 mg
Mangan
0.49 mg
0.88 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem i oliwkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem i oliwkami

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i oliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania makaronu z tuńczykiem i oliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Tuńczyk w oleju
200 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
7.06
Za 200 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
20 g
2 łyżki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 20 g
Suszone pomidory w oleju
40 g
2 łyżki
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 40 g
Ser Feta
10 g
1 kawałek
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób