Makaron z tuńczykiem i kukurydzą

Opublikowano: 21.09.2021 r., 14:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą podany w eleganckiej miseczce.
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Makaron z tuńczykiem będzie świetną opcja na szybki, ale również niezwykle pożywny posiłek. Smakuje niesamowicie, a całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
853 kcal
Kcal w porcji
458 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (120 g)
  • Makaron penne (250 g)
  • Kukurydza konserwowa mini puszka (170 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (230 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Przepis na makaron z tuńczykiem i kukurydzą krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną kukurydzę. Całość podsmaż.

Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdziel na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników na patelni. Wsyp sól, pieprz, zioła prowansalskie i chili. Dokładnie wymieszaj.

Zawartość patelni wymieszaj z odcedzonym makaronem.

Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i kukurydzą

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą jest wspaniałą opcją na bardzo szybki, ale pożywny posiłek. Całość można przygotować już w kilka minut, przez co sprawdzi się jako danie awaryjne. Ma pyszny smak, a także mnóstwo białka i błonnika, przez co syci na długo. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń smakowych.

Przepis na makaron z tuńczykiem i kukurydzą jest niezwykle szybki i prosty. Całość potrzebuje tylko kilka chwil, by stworzyć wspaniałą kompozycję. Tuńczyk podsmażony z papryką i kukurydzą to wspaniała opcja, która idealnie łączy się z makaronem. Najlepiej wybrać do tego dania makaron pełnoziarnisty, który ma niższy indeks glikemiczny, a przy tym smakuje równie dobrze. Świetnie komponuje się on z delikatnym tuńczykiem. W tej opcji świetnie sprawdzi się ryba w sosie własnym. Ta w oleju może być zbyt tłusta, co zepsuje smak całej potrawy.

Ten przepis to świetny sposób na włączenie ryb do swojego codziennego menu. W takiej wersji jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu, a także bardzo sycąca. Dlatego na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Tuńczyk jest rybą niezwykle bogatą w dobre tłuszcze, które wspierają zdrowie całego organizmu, a w szczególności układu krwionośnego i nerwowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tuńczykiem i kukurydzą, by był naprawdę smaczny i zdrowy to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle sycąca, ale również nieskomplikowana. Z tym przepisem spokojnie poradzi sobie nawet początkująca osoba. Do jego wykonania używa się tylko kilku prostych składników, które można z łatwością znaleźć w każdym sklepie i w większości domowych spiżarni. To danie idealnie sprawdzi się na pyszny obiad, czy

sycącą kolacje. To bardzo szybki przepis, a do jego przygotowania wystarczy kilka chwil. W dodatku to danie można jeść podane na ciepło, a także na zimno, jako wspaniałą sałatkę. Ten prosty przepis na smaczne danie zadowoli wszystkich miłośników kulinarnej prostoty. Jest idealnym pomysłem także na lunch czy posiłek do pracy.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem i kukurydzą

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(458g)
Energia (kcal)
186.28
853.18
Białko (g)
7.34
33.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(458g)
Węglowodany (g)
26.40
120.92
Węglowodany przyswajalne (g)
24.59
112.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
8.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(458g)
Tłuszcz (g)
5.88
26.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
5.61
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
21.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
17.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
4.10
Cholesterol (mg)
5.51
25.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(458g)
Witamina A (µg (mcg))
40.25
184.35
Witamina B6 (mg)
0.16
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.70
Witamina C (mg)
33.76
154.63
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.20
Witamina E (mg)
1.14
5.21
Retinol (µg (mcg))
0.79
3.60
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Ryboflawina (mg)
0.06
0.26
Niacyna (mg)
1.66
7.62
Foliany (µg (mcg))
27.18
124.49
Beta karoten (µg (mcg))
408.51
1870.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(458g)
Sód (mg)
101.11
463.11
Potas (mg)
183.16
838.89
Wapń (mg)
12.64
57.89
Fosfor (mg)
97.23
445.34
Magnez (mg)
25.70
117.73
Żelazo (mg)
0.70
3.20
Cynk (mg)
0.63
2.90
Miedź (mg)
0.10
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem i kukurydzą 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z tuńczykiem i kukurydzą

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
120 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Makaron penne
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
170 g
mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
41.00