Przepis na makaron z tuńczykiem i śmietaną krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie przełóż do miski.

Dodaj mięso tuńczyka odcedzonego z oleju.

Delikatnie wymieszaj całość.

Wymieszaj makaron z jogurtem i dopraw do smaku.

Dodaj oliwki i pomidorki przekrojone na pół.

makaron z tuńczykiem i śmietaną
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
Koszt przygotowania dania
13.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
352 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Makaron z tuńczykiem i śmietaną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z tuńczykiem i śmietaną

Makaron z tuńczykiem i śmietaną może być Twoim posiłkiem na ciepło lub sałatką, którą jesteś w stanie przetransportować wszędzie, gdzie tylko chcesz. Jest to bardzo uniwersalny posiłek o wielu możliwościach, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i śmietaną. Do jego przygotowania będą potrzebne Ci tylko główne składniki, które zostały już wymienione w nazwie i tak naprawdę to wszystko. Możesz je oczywiście dowolnie modyfikować wedle Twojego uznania.

W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego.

Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym. Jeśli nie masz problemów zdrowotnych każdy rodzaj będzie dobry i smaczny.

Dodatkowo ryby to idealny pomysł na szybki, łatwy i zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre. Dokładnie jak zrobić makaron z tuńczykiem i śmietaną, mój prosty przepis opisuję nieco niżej.

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
176.25 kcal
352.51 kcal
Białko
13.05 g
26.11 g
Fenyloalanina
0.59 mg
1.18 mg

Węglowodany w makaronie z tuńczykiem i śmietaną

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
26.40 g
52.81 g
Węglowodany przyswajalne
25.09 g
50.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.32 g
2.63 g
Sacharoza (cukier)
0.16 g
0.32 g
Brak danych dla: oliwki zielone marynowane konserwowe.
czytaj dalej
Glukoza
0.21 g
0.41 g
Brak danych dla: oliwki zielone marynowane konserwowe.
czytaj dalej
Fruktoza
0.22 g
0.44 g
Brak danych dla: oliwki zielone marynowane konserwowe.
czytaj dalej
Laktoza
0.57 g
1.14 g
Brak danych dla: oliwki zielone marynowane konserwowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.67 g
3.34 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
1.35 g
Tłuszcze nienasycone
0.99 g
1.99 g
Tłuszcze jednonasycone
0.48 g
0.97 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
1.02 g
Cholesterol
12.64 mg
25.28 mg

Witaminy w przepisie na makaron z tuńczykiem i śmietaną

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
7.65 µg (mcg)
15.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.23 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
1.83 mg
3.66 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
1.60 µg (mcg)
3.20 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
4.39 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
8.53 µg (mcg)
17.07 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
65.15 µg (mcg)
130.29 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z tuńczykiem i śmietaną

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
131.68 mg
263.36 mg
Potas
169.35 mg
338.69 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
41.29 mg
82.59 mg
Fosfor
124.15 mg
248.29 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
28.04 mg
56.08 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
1.81 mg
Cynk
0.63 mg
1.25 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Mangan
0.33 mg
0.65 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem i śmietaną 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem i śmietaną

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania makaronu z tuńczykiem i śmietaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Tuńczyk w sosie własnym
200 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
7.06
Za 200 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
20 g
2 łyżki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
100 g
6 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
180 ml
1 opakowanie
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
2.20
Za 180 ml
Koszt składników
29.20
Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem i śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób