Lody malinowe

Opublikowano: 05.07.2021 r., 16:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
lody malinowe domowe
Lody malinowe
Domowe lody malinowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo owoce, a przede wszystkim zdrowe!
Przygotowanie 15 min
109 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 5 łyżek (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Maliny mrożone (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża

Przepis na lody malinowe krok po kroku

Wszystkie składniki zblenduj.

Przełóż masę do pojemnika, w którym chcesz schładzać lody i wstaw je na 4-6 godzin do zamrażarki.

Jak oceniasz przepis na lody malinowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat lodów malinowych

Domowe lody malinowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo owoce, a przede wszystkim zdrowe! To zdecydowanie lepsza alternatywa dla gotowych, sklepowych lodów, które nie dość, że są bardziej kaloryczne i mają więcej cukru, na ogół są też pełne substancji dodatkowych, które są całkowicie zbędne jeśli zdecydujesz się na to, aby własne lody malinowe przygotować w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego zdecydowanie warto znać przepis na lody malinowe i sięgać po niego w czasie upałów. Jak zrobić domowe lody malinowe? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Możesz przygotować je w formie sorbetu - wtedy jedynym czego będziesz potrzebować będą świeże lub mrożone owoce oraz opcjonalnie, coś do posłodzenia, najlepiej ksylitol lub erytrytol. Jeśli masz ochotę na domowej roboty, tradycyjne lody mleczne przygotuj również mleko lub jogurt, ewentualnie śmietankę, pamiętaj jednak, że jest ona bardziej kaloryczna. Jak widzisz, lody przygotowuje się bez jajek, jeśli dodatkowo zrobisz je z mleka roślinnego, na przykład owsianego, sojowego, czy migdałowego, powstaną przepyszne, domowe, owocowe lody wegańskie. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych tych przepysznych malinowych lodów zajmie Ci nie więcej niż kilkanaście minut. Co więcej, nie potrzeba do tego żadnych profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Z tym przepisem poradzi sobie nawet najbardziej początkujący kucharz, nie musisz się więc obawiać jeśli nigdy wcześniej samodzielnie nie przygotowywałaś/przygotowywałeś lodów. Lody malinowe smakują przepysznie i świetnie orzeźwiają. Możesz dodać do nich świeże listki mięty lub odrobinę soku z cytryny i mięty. Lody malinowe są przepyszne same w sobie, możesz podawać je jako dodatek do słodkich ciast, naleśników, czy gofrów. W każdej z tych wersji będą wyborne. Jeśli nie wiesz jak zrobić lody malinowe, które będą przepysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny, koniecznie poznaj nasz przepis, a na pewno się nie zawiedziesz.

Alergeny w lodach malinowych

Lista alergenów dla lodów malinowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze lodów malinowych

na 100g gotowej potrawy

Domowe lody są lepszą alternatywą w szczególności dla dzieci, osób z nadmierną masą ciała i cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
109.38
109.38
Białko (g)
1.31
1.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.82
15.82
Węglowodany przyswajalne (g)
10.95
10.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.88
4.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.11
6.11
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
5.78
Tłuszcze nienasycone (g)
0.33
0.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
0.76
0.76
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów malinowych 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów malinowych

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Maliny mrożone
600 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 5
38.40
Za 600 g
Koszt składników
65.00