Lody malinowe
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Maliny mrożone (600 g)
Przepis na lody malinowe krok po kroku
Wszystkie składniki zblenduj.
Przełóż masę do pojemnika, w którym chcesz schładzać lody i wstaw je na 4-6 godzin do zamrażarki.
- Sernik złota rosa
- Smoothie
- Chlebek bananowy fit
- Legumina
- Nutella ze śliwek
- Ciastka czekoladowe
- Pieczone jabłka
- Deser z galaretki
- Lody bananowe
- Galaretka bez cukru
- Słodycze bez cukru
- Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
- Ciasto bananowe fit
- Affogato
- Ciastka z kleiku ryżowego
- Fit tiramisu
- Brownie z buraka
- Trufle czekoladowe
- Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat lodów malinowych
Domowe lody malinowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo owoce, a przede wszystkim zdrowe! To zdecydowanie lepsza alternatywa dla gotowych, sklepowych lodów, które nie dość, że są bardziej kaloryczne i mają więcej cukru, na ogół są też pełne substancji dodatkowych, które są całkowicie zbędne jeśli zdecydujesz się na to, aby własne lody malinowe przygotować w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego zdecydowanie warto znać przepis na lody malinowe i sięgać po niego w czasie upałów. Jak zrobić domowe lody malinowe? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Możesz przygotować je w formie sorbetu - wtedy jedynym czego będziesz potrzebować będą świeże lub mrożone owoce oraz opcjonalnie, coś do posłodzenia, najlepiej ksylitol lub erytrytol. Jeśli masz ochotę na domowej roboty, tradycyjne lody mleczne przygotuj również mleko lub jogurt, ewentualnie śmietankę, pamiętaj jednak, że jest ona bardziej kaloryczna. Jak widzisz, lody przygotowuje się bez jajek, jeśli dodatkowo zrobisz je z mleka roślinnego, na przykład owsianego, sojowego, czy migdałowego, powstaną przepyszne, domowe, owocowe lody wegańskie. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych tych przepysznych malinowych lodów zajmie Ci nie więcej niż kilkanaście minut. Co więcej, nie potrzeba do tego żadnych profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Z tym przepisem poradzi sobie nawet najbardziej początkujący kucharz, nie musisz się więc obawiać jeśli nigdy wcześniej samodzielnie nie przygotowywałaś/przygotowywałeś lodów. Lody malinowe smakują przepysznie i świetnie orzeźwiają. Możesz dodać do nich świeże listki mięty lub odrobinę soku z cytryny i mięty. Lody malinowe są przepyszne same w sobie, możesz podawać je jako dodatek do słodkich ciast, naleśników, czy gofrów. W każdej z tych wersji będą wyborne. Jeśli nie wiesz jak zrobić lody malinowe, które będą przepysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny, koniecznie poznaj nasz przepis, a na pewno się nie zawiedziesz.
Alergeny w lodach malinowych
Lista alergenów dla lodów malinowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze lodów malinowych
Domowe lody są lepszą alternatywą w szczególności dla dzieci, osób z nadmierną masą ciała i cukrzycą.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.