Kurczak po tajlandzku

Opublikowano: 19.11.2021 r., 11:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantny tajski kurczak z warzywami
Kurczak po tajlandzku
Kurczak po tajlandzku to idealny pomysł na pyszny i pożywny orientalny obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Poznaj przepis i koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
215 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 piersi (400 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
  • Czerwona pasta curry - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Imbir korzeń - kawałek (10 g)
  • Szczypiorek - 1 garść (30 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka po tajlandzku krok po kroku

Mięso z piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni z olejem rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojony drobno imbir i doprawione mięso, podsmażaj krótko.

Całość zalej mlekiem kokosowym, dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.

Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z limonki, duś pod przykryciem 15 minut.

Danie podawaj z ryżem i posiekaną drobno kolendrą.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po tajlandzku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka po tajlandzku

Kurczak po tajlandzku to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka po tajlandzku jest bardzo prosty i dobry zobacz sam.

Najlepiej jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.

Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.

Teraz pora na główny składnik czyli nasz kurczak po tajlandzku w sosie curry, którego możesz także podawać z sezamem lub w panierce.

Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso pokrojone w paski lub kostkę i dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Podsmażaj mięso przez chwilę, po czym dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Możesz użyć czerwonej lub żółtej, każda z nich idealnie się nada, a kurczak będzie pyszny. Duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, składniki staną się miękkie a mięso będzie pysze i delikatne. Po 15 minutach podawaj z ryżem i dużą ilością posiekanej kolendry to bardzo dobre połączenie.

Przepis na kurczaka po tajlandzku świetnie sprawdzi się na obiad.

Alergeny w kurczaku po tajlandzku

Lista alergenów dla kurczaka po tajlandzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka po tajlandzku

na 100g gotowej potrawy

Skorzystaj z tradycyjnego mleka kokosowego lub z wersji typu light, będzie zawierała ona ponad połowę mniej tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
107.69
215.39
Białko (g)
10.79
21.58
Fenyloalanina (mg)
0.44
0.89
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.05
20.09
Węglowodany przyswajalne (g)
9.65
19.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.65
5.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
3.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.01
2.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
1.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.57
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.29
68.57
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
20.14
40.29
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
0.78
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.42
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.25
6.51
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.06
26.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.01
8.01
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.63
21.27
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
86.22
172.45
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
264.24
528.49
Potas (mg)
225.36
450.71
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.88
103.76
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
176.78
353.55
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.40
40.80
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.65
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.47
0.95
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po tajlandzku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po tajlandzku

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Imbir korzeń
10 g
kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Szczypiorek
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
43.50