Kulki z daktyli
- Daktyle suszone (200 g)
- Płatki owsiane - 10 łyżek stołowych (100 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Migdały (120 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Sezam nasiona (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na kulki z daktyli krok po kroku
W rondlu zagotuj mleko, dodaj do nich daktyle i płatki owsiane, wystudź.
Zblenduj masę, dodaj do niej wiórki kokosowe i posiekane drobno migdały.
Formuj kulki i obtocz je w kakao lub sezamie.
Więcej informacji na temat kulek z daktyli
Kulki z daktyli to wspaniały pomysł na pyszny deser bez dodatku cukru. Bakaliowe kulki są szybkie do zrobienia i świetnie sprawdzą się dla niezapowiedzianych gości. Przepis na kulki z daktyli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: daktyle suszone, migdały, wiórki kokosowe, płatki owsiane, kakao, sezam, mleko.
Jak zrobić kulki z daktyli? W rondlu zagotuj mleko, dodaj do nich daktyle i płatki owsiane, wystudź. Zblenduj masę, dodaj do niej wiórki kokosowe i posiekane drobno migdały. Formuj kulki i obtocz je w kakao lub sezamie.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów aby zostały przyswojone przez nasz organizm.
Podsumowując najlepsze kuli daktylowe to prosty przepis na zdrowy deser. Słodkie kulki przygotujesz bardzo szybko i można je zrobić, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco. Pyszne kulki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni. Kulki można dać na drugie śniadanie dla dzieci.
Alergeny w kulkach z daktyli
Lista alergenów dla kulek z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze kulek z daktyli
Kulki z daktyli to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulki zawierają dużą ilość prostych węglowodanów, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kulki nie zawierają dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.