Kulki z daktyli

Opublikowano: 07.03.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Daktylowe kulki w kokosie
Kulki z daktyli
Kulki z daktyli to bardzo dobra propozycja na zdrowy deser. Kulki przygotujesz bez dodatku cukru. Można je podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 5 min
280 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Daktyle suszone (200 g)
  • Płatki owsiane - 10 łyżek stołowych (100 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Migdały (120 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Sezam nasiona (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na kulki z daktyli krok po kroku

W rondlu zagotuj mleko, dodaj do nich daktyle i płatki owsiane, wystudź.

Zblenduj masę, dodaj do niej wiórki kokosowe i posiekane drobno migdały.

Formuj kulki i obtocz je w kakao lub sezamie.

Jak oceniasz przepis na kulki z daktyli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat kulek z daktyli

Kulki z daktyli to wspaniały pomysł na pyszny deser bez dodatku cukru. Bakaliowe kulki są szybkie do zrobienia i świetnie sprawdzą się dla niezapowiedzianych gości. Przepis na kulki z daktyli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: daktyle suszone, migdały, wiórki kokosowe, płatki owsiane, kakao, sezam, mleko.

Jak zrobić kulki z daktyli? W rondlu zagotuj mleko, dodaj do nich daktyle i płatki owsiane, wystudź. Zblenduj masę, dodaj do niej wiórki kokosowe i posiekane drobno migdały. Formuj kulki i obtocz je w kakao lub sezamie.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów aby zostały przyswojone przez nasz organizm.

Podsumowując najlepsze kuli daktylowe to prosty przepis na zdrowy deser. Słodkie kulki przygotujesz bardzo szybko i można je zrobić, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco. Pyszne kulki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni. Kulki można dać na drugie śniadanie dla dzieci.

Alergeny w kulkach z daktyli

Lista alergenów dla kulek z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze kulek z daktyli

na 100g gotowej potrawy

Kulki z daktyli to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulki zawierają dużą ilość prostych węglowodanów, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kulki nie zawierają dużej ilości kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
329.73
280.27
Białko (g)
8.63
7.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
36.24
30.80
Węglowodany przyswajalne (g)
27.49
23.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.75
7.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
19.84
16.86
Tłuszcze nasycone (g)
9.92
8.43
Tłuszcze nienasycone (g)
9.92
8.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.50
5.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.43
2.91
Cholesterol (mg)
3.53
3.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
9.41
8.00
Witamina B6 (mg)
0.18
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.14
Witamina C (mg)
0.27
0.23
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.28
Witamina E (mg)
3.70
3.14
Retinol (µg (mcg))
9.12
7.75
Tiamina (mg)
0.17
0.14
Ryboflawina (mg)
0.27
0.23
Niacyna (mg)
1.39
1.18
Foliany (µg (mcg))
22.34
18.99
Beta karoten (µg (mcg))
3.91
3.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
18.24
15.50
Potas (mg)
489.74
416.28
Wapń (mg)
154.38
131.22
Fosfor (mg)
247.58
210.44
Magnez (mg)
116.85
99.32
Żelazo (mg)
3.00
2.55
Cynk (mg)
1.99
1.69
Miedź (mg)
0.66
0.56
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek z daktyli 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek z daktyli

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Daktyle suszone
200 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 200 g
Płatki owsiane
100 g
10 łyżek stołowych
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Migdały
120 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 120 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Sezam nasiona
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
43.50