Krupnik z grzybami

Opublikowano: 12.08.2021 r., 13:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnik z grzybami w miseczce
Krupnik z grzybami
Krupnik z grzybami jest alternatywą dla tradycyjnej wersji tej zupy. Wzbogacona dodatkiem grzybów zupa staje się bardzo aromatyczna i pełna wspaniałego smaku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 35 min
305 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa - 1 woreczek (100 g)
  • Ziemniaki późne - 4 szt (300 g)
  • Suszone grzyby - 1 garść (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krupnik z grzybami krok po kroku

Marchewki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części. Włóż je do garnka i zalej 1l wody. Cebulę obierz i lekko opal nad palnikiem. Dodaj do reszty składników. Wrzuć do garnka grzyby. Całość odrobinę posól i gotuj przez 15 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do wywaru wraz z kaszą .

Całość gotuj przez 20 minut do miękkości ziemniaków i kaszy.

Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotową zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Jak oceniasz przepis na krupnik z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat krupniku z grzybami

Krupnik z grzybami to bardzo tradycyjna wersja tej klasycznej zupy. Przepis z dodatkiem grzybów jest znany już od bardzo dawna i można go spotkać w starych książkach kucharskich. Choć zupa w nowoczesnym wydaniu zwykle robiona jest bez udziału tego dodatku, to jednak warto zaryzykować i spróbować właśnie staropolskiej wersji.

Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować krupnik z grzybami, w sposób niezwykle prosty, jednak bardzo smaczny. Całość można przygotować w zaledwie kilka chwil, dzięki czemu zupa ta sprawdzi się świetnie jako awaryjny posiłek. Choć w przepisie zupa gotowana jest na wywarze warzywnym, można użyć również gotowego bulionu, by znacznie skrócić czas oczekiwania. Wtedy wystarczy grzyby, kaszę i ziemniaki ugotować w 1l gotowego bulionu. W takim wypadu nie trzeba potrawy dosalać, gdyż będzie ona odpowiednio słona.

Przepis na krupnik z grzybami, choć w ostatnich czasach odszedł w zapomnienie, jest świetną alternatywą dla klasycznej zupy, która wielu osobom zdążyła się już znudzić. Dodatek grzybów sprawia, że nabiera ona zupełnie nowego charakteru i szlachetności. Tak przygotowana zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych dań, w nowej odsłonie. Dodatek grzybów sprawia, że całość ma bardzo głęboki smak, dlatego nie trzeba dodawać do zupy mięsa. To sprawia, że całość jest dużo lżejsza i nadaje się nawet na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Ta zupa najlepiej sprawdzi się z grzybami suszonymi. Dzięki temu całość można przygotowywać cały rok, gdyż te grzyby są łatwo dostępne. Suszone grzyby nadają całości wspaniałego smaku.

Krupnik zwykle robi się z kaszy jęczmiennej, jednak można również użyć innych rodzajów. Świetnie sprawdzi się także kasza jaglana, która jest niezwykle delikatna. Wersja z kaszą jaglaną sprawdzi się idealnie dla osób na diecie bezglutenowej, a także dla dzieci, gdyż zupa z jej dodatkiem jest bardzo łagodna.

Krupnik z grzybami jest niezwykle pyszny, ale również szybki i łatwy, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Ten prosty przepis pozwala stworzyć wspaniałą zupę, pełną smaku.

Alergeny w krupniku z grzybami

Lista alergenów dla krupniku z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Wartości odżywcze krupniku z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa zupa pełna błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
105.51
305.99
Białko (g)
3.07
8.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
23.49
68.11
Węglowodany przyswajalne (g)
18.89
54.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.59
13.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.36
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
101.69
294.90
Witamina B6 (mg)
0.21
0.62
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.19
35.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.72
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.32
3.83
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.96
63.68
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1009.93
2928.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
21.77
63.13
Potas (mg)
333.65
967.58
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.31
145.90
Fosfor (mg)
78.15
226.63
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.57
79.95
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
2.87
Cynk (mg)
0.55
1.60
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.38
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku z grzybami 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku z grzybami

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
1 woreczek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
4 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Suszone grzyby
10 g
1 garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Koszt składników
26.00