Kruche rogaliki drożdżowe

Opublikowano: 27.04.2022 r., 10:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże rogaliki na talerzu
Kruche rogaliki drożdżowe
Kruche rogaliki z ciasta drożdżowego idealnie nadają się na słodką przekąskę, ale też deser dla najmłodszych i reszty Twojej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 25 min
153 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Drożdże suche - 1 łyżeczka (5 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Konfitura wiśniowa - 1 słoiczek (100 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska, rondelek

Przepis na kruchych rogalików drożdżowych krok po kroku

Jogurt przełóż do miski i delikatnie podgrzej w kąpieli wodnej.

Dodaj pokruszone drożdże i wsyp cukier, całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut.

Do tym czasie wsyp resztę mąki, dodaj kawałki masła i wbij jajka (2 sztuki). Całość wymieszaj.

Uformuj dwie kule i odstaw do lodówki na 40 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto i potnij na trójkąty, na każdy dodaj odrobinę marmolady i zawiń w rogalik.

Przełóż na blaszkę do pieczenia i odstaw na 20 minut, aby jeszcze trochę urosły.

Upiecz rogaliki w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kruchych rogalików drożdżowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat kruchych rogalików drożdżowych

Kruche rogaliki drożdżowe to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy domownik Twojego domu, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na kruche rogaliki drożdżowe. Są one szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, cukier, drożdże, śmietana/jogurt grecki albo mleko, jajko i dodatkowo dobrej jakości konfitura, marmolada czy dżem.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Moje kruche rogaliki są z marmoladą, którą przygotowałam samodzielnie w domu.

Jeśli nie masz domowych przetworów, śmiało wykorzystaj kupny dżem, pamiętaj, tylko aby zwracać uwagę na skład.

Jeśli chcesz przygotować domowe przetwory, dobre do rogalików zajrzyj do moich innych przepisów. Zatem, jak zrobić kruche rogaliki drożdżowe?

W pierwszej kolejności musimy przygotować zaczyn i odstawić go do wyrośnięcia. Następnie oddaj resztę składników i wyrób ciasto drożdżowe, ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu. Uformuj kulę i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a następnie rozwałkuj ciasto i wytnij trójkąty. Dodaj na każdy odrobinę nadzienia i zroluj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut i 180 st. C. Po chwili nasze najlepsze kruche rogaliki gotowe przekonaj się sam, wykorzystując mój przepis.

Alergeny w kruchych rogalikach drożdżowych

Lista alergenów dla kruchych rogalików drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchych rogalików drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Rogaliki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem. Postaw na dżem/konfiturę dobrej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
384.43
153.77
Białko (g)
9.46
3.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
38.58
15.43
Węglowodany przyswajalne (g)
38.45
15.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
21.76
8.70
Tłuszcze nasycone (g)
14.49
5.80
Tłuszcze nienasycone (g)
7.26
2.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.51
0.21
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.13
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.34
1.34
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
88.43
35.37
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
27.66
11.06
Potas (mg)
95.65
38.26
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.56
10.62
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
102.02
40.81
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.00
8.00
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.93
1.17
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.78
0.31
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.04
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych rogalików drożdżowych 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych rogalików drożdżowych

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Drożdże suche
5 g
1 łyżeczka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Konfitura wiśniowa
100 g
1 słoiczek
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
4.09
Za 100 g
Jogurt grecki pełnotłusty
30 g
3 łyżki
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
33.10