Przepis na kruchych rogalików drożdżowych krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska, rondelek

Jogurt przełóż do miski i delikatnie podgrzej w kąpieli wodnej.

Dodaj pokruszone drożdże i wsyp cukier, całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut.

Do tym czasie wsyp resztę mąki, dodaj kawałki masła i wbij jajka (2 sztuki). Całość wymieszaj.

Uformuj dwie kule i odstaw do lodówki na 40 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto i potnij na trójkąty, na każdy dodaj odrobinę marmolady i zawiń w rogalik.

Przełóż na blaszkę do pieczenia i odstaw na 20 minut, aby jeszcze trochę urosły.

Upiecz rogaliki w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

kruche rogaliki drożdżowe
Kruche rogaliki drożdżowe
Koszt przygotowania dania
15.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
152 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
100

Kruche rogaliki drożdżowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kruchych rogalikach drożdżowych

Kruche rogaliki drożdżowe to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy domownik Twojego domu, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na kruche rogaliki drożdżowe. Są one szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, cukier, drożdże, śmietana/jogurt grecki albo mleko, jajko i dodatkowo dobrej jakości konfitura, marmolada czy dżem.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Moje kruche rogaliki są z marmoladą, którą przygotowałam samodzielnie w domu.

Jeśli nie masz domowych przetworów, śmiało wykorzystaj kupny dżem, pamiętaj, tylko aby zwracać uwagę na skład.

Jeśli chcesz przygotować domowe przetwory, dobre do rogalików zajrzyj do moich innych przepisów. Zatem, jak zrobić kruche rogaliki drożdżowe?

W pierwszej kolejności musimy przygotować zaczyn i odstawić go do wyrośnięcia. Następnie oddaj resztę składników i wyrób ciasto drożdżowe, ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu. Uformuj kulę i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a następnie rozwałkuj ciasto i wytnij trójkąty. Dodaj na każdy odrobinę nadzienia i zroluj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut i 180 st. C. Po chwili nasze najlepsze kruche rogaliki gotowe przekonaj się sam, wykorzystując mój przepis.

Wartości odżywcze kruchych rogalików drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
381.40 kcal
152.56 kcal
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Białko
9.25 g
3.70 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Węglowodany w kruchych rogalikach drożdżowych

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
38.23 g
15.29 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
38.10 g
15.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
21.67 g
8.67 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
14.45 g
5.78 g
Tłuszcze nienasycone
7.22 g
2.89 g

Składniki mineralne w przepisie na kruchych rogalików drożdżowych

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
26.60 mg
10.64 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych rogalików drożdżowych 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchych rogalikach drożdżowych

Lista alergenów dla kruchych rogalików drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na kruchych rogalików drożdżowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kruchych rogalików drożdżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Drożdże suche
5 g
1 łyżeczka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Konfitura wiśniowa
100 g
1 słoiczek
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
4.09
Za 100 g
Jogurt grecki pełnotłusty
30 g
3 łyżki
Jak oceniasz przepis na kruchych rogalików drożdżowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób