Przepis na kreple krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Mleko podgrzej lekko w rondelku lub mikrofali, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

W rondelku rozpuść masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj. Wlej powoli zaczyn i dokładnie mieszaj. Ciasto wyrób dłońmi, by powstała spójna masa. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by ostatecznie wyrosło.

Podsyp blat mąką i przełóż na niego ciasto. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na cienkie blaty o grubości około 3 cm. Dużą szklanką lub kubkiem wycinaj z ciasta kółka.

Na środek każdego pączka dodaj pełną łyżeczkę marmolady. Boczne krawędzie zlep ze sobą, a w dłoniach uformuj z ciasta kulkę.

W garnku rozgrzej olej i smaż pączki małymi partiami po 4 sztuki.

Smaż z każdej strony po 2 minuty.

Kreple podane na drewnianym blacie.
kreple
Koszt przygotowania dania
15.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1158 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Kreple - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kreplach

Kreple to po prostu najlepsze na świecie śląskie pączki. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki smacznemu wypełnieniu skradną serca każdego, kto ich spróbuje. Choć można je spotkać w wersji z dżemem, równie smaczne są te serowe. Te pyszne słodkości są tak dobre, że w ekspresowym tempie znikają ze stołu, dlatego warto przygotować ich większą porcję.

Przepis na kreple to smaczne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Są niezwykle puszyste i miękkie, a ich wnętrze skrywa pyszny dżem, który idealnie się łączy z drożdżowym ciastem. To przepis idealny dla wszystkich miłośników słodkości, którzy pragną raczyć się tym specjałem w wersji domowej, która jest znacznie zdrowsza niż sklepowa, a w dodatku zawiera mniej cukru i tłuszczu. Ten przepis będzie idealny nie tylko na tłusty czwartek. Te pączki są tak łatwe, że można je robić znacznie częściej i cieszyć się ich wspaniałym smakiem nie tylko od święta. Choć wydaje się, że pieczenie pączków, to bardzo trudny proces, wcale nie jest to prawdą. Z tym przepisem przekonasz się, że te słodkości można przygotować w sposób nieskomplikowany i bardzo szybki. Warto jednak pamiętać, że należy wcześniej przygotować zaczyn, który należy odstawić na chwilę, a także że ciasto musi mieć czas, by urosnąć, inaczej pączki wyjdą twarde i niskie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kreple, by były smaczne, a przy okazji dobre na tłusty czwartek, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. To dzięki idealnym proporcjom między mąką, zaczynem a jajami. Do przepisu używa się tylko żółtek, białka można zachować do innego przepisu. Z tego przepisu powstają pączki idealne, które są puszyste niczym chmurki, a przy tym naprawdę lekkie. W trakcie smażenia pączków warto, jest je odkładać na ręcznik papierowy, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeżeli chce się by pączki piły mniej tłuszczu, można do ciasta dodać odrobinę spirytusu lub octu, jednak nie jest to konieczne. Ciasto na pączki rośnie w bardzo szybkim tempie, a po usmażeniu jest niezwykle puszyste, wyrośnięte i miękkie. Te domowe pączki są po prostu idealne.

Wartości odżywcze krepli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(197g)
Energia (kalorie)
587.83 kcal
1158.02 kcal
Białko
4.33 g
8.53 g

Węglowodany w kreplach

Na 100g
Na porcję
(197g)
Węglowodany
23.24 g
45.78 g
Węglowodany przyswajalne
23.04 g
45.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.20 g
0.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(197g)
Tłuszcz
53.35 g
105.11 g
Tłuszcze nasycone
5.75 g
11.33 g
Tłuszcze nienasycone
47.60 g
93.78 g
Tłuszcze jednonasycone
33.93 g
66.84 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
13.67 g
26.94 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
38.83 mg
76.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kreple

Na 100g
Na porcję
(197g)
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kreple

Na 100g
Na porcję
(197g)
Sód
8.02 mg
15.79 mg
Potas
67.22 mg
132.43 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
24.93 mg
49.11 mg
Żelazo
1.41 mg
2.78 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny krepli 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kreplach

Lista alergenów dla krepli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania krepli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Marmolada
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na kreple
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób