Krem pieczarkowy
- Pieczarki (400 g)
- Cebula (200 g)
- Bulion drobiowy (2500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Chleb pszenny (200 g)
Przepis na krem pieczarkowy krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
Pieczarki pokrój w plastry.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i podsmaż przez 3-4 minuty.
Wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10-12 minut.
Dopraw zupę solą i pieprzem.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wlej śmietanę kremówkę i zblenduj zupę na gładki krem.
Chleb pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kosteczki chleba na grzanki.
Podawaj zupę w głębokich talerzach z dodatkiem grzanek.
Więcej informacji na temat kremu pieczarkowego
Krem pieczarkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Zupa krem jest dobrym wyborem także dla mniejszych dzieci i niemowląt. Przygotowując zupę dla dzieci, dodaj mniejszą ilość soli i przypraw. Zupa ze świeżych pieczarek podawana z grzankami sprawdzi się jako przystawka podczas kolacji w gronie znajomych. Przepis na krem pieczarkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, cebula, bulion drobiowy, śmietana kremówka, natka pietruszki, ziemniaki, sól, pieprz, olej rzepakowy, chleb pszenny.
Jak zrobić krem pieczarkowy? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Pieczarki pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10-12 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wlej śmietanę kremówkę i zblenduj zupę na gładki krem. Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kosteczki chleba na grzanki. Podawaj zupę w głębokich talerzach z dodatkiem grzanek.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Cebula jest warzywem zawierającym bardzo dużo witaminy C. Cebula znana jest od tysięcy lat ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ma działanie bakteriobójcze, stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, ma także właściwości chroniące nas przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując pyszna zupa jest idealna jako obiad dla Twojej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się także jako przekąska do pracy i szkoły. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można podać z dodatkiem serka mascarpone zamiast śmietany kremówki. Będzie miała jeszcze bardziej zwartą konsystencję.
Alergeny w kremie pieczarkowym
Lista alergenów dla kremu pieczarkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
Wartości odżywcze kremu pieczarkowego
Krem pieczarkowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera także sporą ilość składników mineralnych i witamin. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną zupę, dodaj do niej jogurt zamiast śmietany.
Energia i białka
(760g)
Węglowodany
(760g)
Tłuszcze
(760g)
Witaminy
(760g)
Składniki mineralne
(760g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.