Przepis na krem pieczarkowy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.

Pieczarki pokrój w plastry.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i podsmaż przez 3-4 minuty.

Wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10-12 minut.

Dopraw zupę solą i pieprzem.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wlej śmietanę kremówkę i zblenduj zupę na gładki krem.

Chleb pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kosteczki chleba na grzanki.

Podawaj zupę w głębokich talerzach z dodatkiem grzanek.

Krem pieczarkowy podany w białej miseczce.
Krem pieczarkowy
Koszt przygotowania dania
65.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
384 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Krem pieczarkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie pieczarkowym

Krem pieczarkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Zupa krem jest dobrym wyborem także dla mniejszych dzieci i niemowląt. Przygotowując zupę dla dzieci, dodaj mniejszą ilość soli i przypraw. Zupa ze świeżych pieczarek podawana z grzankami sprawdzi się jako przystawka podczas kolacji w gronie znajomych. Przepis na krem pieczarkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, cebula, bulion drobiowy, śmietana kremówka, natka pietruszki, ziemniaki, sól, pieprz, olej rzepakowy, chleb pszenny.

Jak zrobić krem pieczarkowy? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Pieczarki pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10-12 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wlej śmietanę kremówkę i zblenduj zupę na gładki krem. Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kosteczki chleba na grzanki. Podawaj zupę w głębokich talerzach z dodatkiem grzanek.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Cebula jest warzywem zawierającym bardzo dużo witaminy C. Cebula znana jest od tysięcy lat ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ma działanie bakteriobójcze, stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, ma także właściwości chroniące nas przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując pyszna zupa jest idealna jako obiad dla Twojej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się także jako przekąska do pracy i szkoły. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można podać z dodatkiem serka mascarpone zamiast śmietany kremówki. Będzie miała jeszcze bardziej zwartą konsystencję.

Wartości odżywcze kremu pieczarkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(760g)
Energia (kalorie)
50.65 kcal
384.97 kcal
Białko
1.57 g
11.96 g

Węglowodany w kremie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(760g)
Węglowodany
5.23 g
39.77 g
Węglowodany przyswajalne
4.74 g
36.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
3.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(760g)
Tłuszcz
2.71 g
20.61 g
Tłuszcze nasycone
1.81 g
13.76 g
Tłuszcze nienasycone
0.90 g
6.86 g
Tłuszcze jednonasycone
0.57 g
4.31 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
2.55 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
1.30 mg
9.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem pieczarkowy

Na 100g
Na porcję
(760g)
Witamina A
2.19 µg (mcg)
16.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.83 mg
21.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.86 mg
6.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.48 µg (mcg)
79.63 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
27.01 µg (mcg)
205.30 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem pieczarkowy

Na 100g
Na porcję
(760g)
Sód
267.18 mg
2030.53 mg
Potas
94.38 mg
717.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
16.61 mg
126.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
23.65 mg
179.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
5.56 mg
42.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
2.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.18 mg
1.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu pieczarkowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie pieczarkowym

Lista alergenów dla kremu pieczarkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Cena przygotowania kremu pieczarkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion drobiowy
2500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Chleb pszenny
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Koszt składników
85.00
Jak oceniasz przepis na krem pieczarkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób