Krem pieczarkowy

Opublikowano: 26.07.2022 r., 10:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem pieczarkowy podany w białej miseczce.
Krem pieczarkowy
Krem pieczarkowy to wspaniała propozycja na pyszną zupę dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i ma gładką konsystencję. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
384 kcal
Kcal w porcji
760 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Pieczarki (400 g)
  • Cebula (200 g)
  • Bulion drobiowy (2500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Chleb pszenny (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender

Przepis na krem pieczarkowy krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.

Pieczarki pokrój w plastry.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i podsmaż przez 3-4 minuty.

Wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10-12 minut.

Dopraw zupę solą i pieprzem.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wlej śmietanę kremówkę i zblenduj zupę na gładki krem.

Chleb pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kosteczki chleba na grzanki.

Podawaj zupę w głębokich talerzach z dodatkiem grzanek.

Jak oceniasz przepis na krem pieczarkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat kremu pieczarkowego

Krem pieczarkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Zupa krem jest dobrym wyborem także dla mniejszych dzieci i niemowląt. Przygotowując zupę dla dzieci, dodaj mniejszą ilość soli i przypraw. Zupa ze świeżych pieczarek podawana z grzankami sprawdzi się jako przystawka podczas kolacji w gronie znajomych. Przepis na krem pieczarkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, cebula, bulion drobiowy, śmietana kremówka, natka pietruszki, ziemniaki, sól, pieprz, olej rzepakowy, chleb pszenny.

Jak zrobić krem pieczarkowy? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Pieczarki pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10-12 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wlej śmietanę kremówkę i zblenduj zupę na gładki krem. Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kosteczki chleba na grzanki. Podawaj zupę w głębokich talerzach z dodatkiem grzanek.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Cebula jest warzywem zawierającym bardzo dużo witaminy C. Cebula znana jest od tysięcy lat ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ma działanie bakteriobójcze, stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, ma także właściwości chroniące nas przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując pyszna zupa jest idealna jako obiad dla Twojej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się także jako przekąska do pracy i szkoły. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można podać z dodatkiem serka mascarpone zamiast śmietany kremówki. Będzie miała jeszcze bardziej zwartą konsystencję.

Alergeny w kremie pieczarkowym

Lista alergenów dla kremu pieczarkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Wartości odżywcze kremu pieczarkowego

na 100g gotowej potrawy

Krem pieczarkowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera także sporą ilość składników mineralnych i witamin. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną zupę, dodaj do niej jogurt zamiast śmietany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(760g)
Energia (kcal)
50.65
384.97
Białko (g)
1.57
11.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(760g)
Węglowodany (g)
5.23
39.77
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
36.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
3.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(760g)
Tłuszcz (g)
2.71
20.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
13.76
Tłuszcze nienasycone (g)
0.90
6.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.57
4.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
2.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.30
9.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(760g)
Witamina A (µg (mcg))
2.19
16.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.83
21.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
6.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.48
79.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.01
205.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(760g)
Sód (mg)
267.18
2030.53
Potas (mg)
94.38
717.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.61
126.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
23.65
179.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.56
42.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
2.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
1.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu pieczarkowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu pieczarkowego

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion drobiowy
2500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Chleb pszenny
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Koszt składników
85.00