Przepis na kotlety z dyni krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska, patelnia

Dynię obierz ze skóry, usuń pestki dyni i pokrój na mniejsze kawałki.

Zetrzyj dynię na tarce, dodaj jajko, bułkę tartą.

Wymieszaj składniki do połączenia, dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Uformuj kotlety i usmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym.

kotlety z dyni
Kotlety z dyni
Koszt przygotowania dania
10.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
32 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
95

Kotlety z dyni - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z dyni

Kotlety z dyni w wersji wege to idealny pomysł na pyszne wegetariańskie danie bez mięsa.

Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.

Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Zatem, jak zrobić kotlety z dyni na obiad?

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie. Będzie to dynia hokkaido, jajko, bułka tarta i olej rzepakowy.

W pierwszej kolejności pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń pestki i zetrzyj dynię na tarce.

Dodaj bułkę tartą i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki, w międzyczasie dodając przyprawy.

Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety i usmaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Gdy kotlety się zarumienią, będą dobre do spożycia.

Głównym składnikiem jest dynia, która charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to danie wskazane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporoność, cukrzyca typu 2).

Poprzez dodatek bułki tartej danie będzie zawierało gluten. Jeśli jesteś osobą zmagającą się z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę, nadwrażliwość na gluten lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz zamienić ją na mąkę, na taką która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Do takich mąk należy np. mąka gryczana lub ryżowa.

To szybkie w przygotowaniu danie jest smaczne w smaku i tanie. Dlatego wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj wege kotlety dla całej Twojej rodziny.

Wartości odżywcze kotletów z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
64.04 kcal
32.02 kcal
Białko
2.11 g
1.06 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z dyni

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
8.14 g
4.07 g
Węglowodany przyswajalne
7.49 g
3.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
0.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
3.00 g
1.50 g
Tłuszcze nasycone
0.53 g
0.27 g
Tłuszcze nienasycone
2.47 g
1.23 g
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
0.85 g
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
0.39 g
Cholesterol
22.12 mg
11.06 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z dyni

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
387.05 µg (mcg)
193.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
10.66 mg
5.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
9.51 µg (mcg)
4.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.77 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.39 µg (mcg)
11.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2790.27 µg (mcg)
1395.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z dyni

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
34.26 mg
17.13 mg
Potas
320.59 mg
160.30 mg
Wapń
30.41 mg
15.21 mg
Fosfor
56.43 mg
28.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.57 mg
6.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
0.54 mg
Cynk
0.42 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z dyni 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z dyni

Lista alergenów dla kotletów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
800 g
1 sztuka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 800 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1/2 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
27.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób