Kotlety z dyni

Opublikowano: 24.01.2022 r., 16:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie kotlety z dyni
Kotlety z dyni
Wege kotlety z dyni to świetna propozycja obiadowa bez użycia mięsa. Postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj rodzinny obiad.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Ucieranie 10 min
32 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Dynia hokkaido - 1 sztuka (800 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, patelnia

Przepis na kotlety z dyni krok po kroku

Dynię obierz ze skóry, usuń pestki dyni i pokrój na mniejsze kawałki.

Zetrzyj dynię na tarce, dodaj jajko, bułkę tartą.

Wymieszaj składniki do połączenia, dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Uformuj kotlety i usmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na kotlety z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat kotletów z dyni

Kotlety z dyni w wersji wege to idealny pomysł na pyszne wegetariańskie danie bez mięsa.

Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.

Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Zatem, jak zrobić kotlety z dyni na obiad?

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie. Będzie to dynia hokkaido, jajko, bułka tarta i olej rzepakowy.

W pierwszej kolejności pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń pestki i zetrzyj dynię na tarce.

Dodaj bułkę tartą i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki, w międzyczasie dodając przyprawy.

Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety i usmaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Gdy kotlety się zarumienią, będą dobre do spożycia.

Głównym składnikiem jest dynia, która charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to danie wskazane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporoność, cukrzyca typu 2).

Poprzez dodatek bułki tartej danie będzie zawierało gluten. Jeśli jesteś osobą zmagającą się z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę, nadwrażliwość na gluten lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz zamienić ją na mąkę, na taką która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Do takich mąk należy np. mąka gryczana lub ryżowa.

To szybkie w przygotowaniu danie jest smaczne w smaku i tanie. Dlatego wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj wege kotlety dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w kotletach z dyni

Lista alergenów dla kotletów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z dyni

na 100g gotowej potrawy

Kotlety możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że bułkę tartą zamienisz na mąkę bezglutenową np. gryczaną lub ryżową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
64.04
32.02
Białko (g)
2.11
1.06
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
8.14
4.07
Węglowodany przyswajalne (g)
7.49
3.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
3.00
1.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
0.27
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
1.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.69
0.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
0.39
Cholesterol (mg)
22.12
11.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
387.05
193.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.66
5.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.06
Witamina E (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.51
4.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.39
11.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2790.27
1395.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
34.26
17.13
Potas (mg)
320.59
160.30
Wapń (mg)
30.41
15.21
Fosfor (mg)
56.43
28.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.57
6.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
0.54
Cynk (mg)
0.42
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z dyni 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z dyni

Koszt składników
27.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
800 g
1 sztuka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 800 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1/2 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
27.80