Kotlety z dyni
- Dynia hokkaido - 1 sztuka (800 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka (20 g)
Przepis na kotlety z dyni krok po kroku
Dynię obierz ze skóry, usuń pestki dyni i pokrój na mniejsze kawałki.
Zetrzyj dynię na tarce, dodaj jajko, bułkę tartą.
Wymieszaj składniki do połączenia, dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Uformuj kotlety i usmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat kotletów z dyni
Kotlety z dyni w wersji wege to idealny pomysł na pyszne wegetariańskie danie bez mięsa.
Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.
Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zatem, jak zrobić kotlety z dyni na obiad?
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie. Będzie to dynia hokkaido, jajko, bułka tarta i olej rzepakowy.
W pierwszej kolejności pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń pestki i zetrzyj dynię na tarce.
Dodaj bułkę tartą i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki, w międzyczasie dodając przyprawy.
Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety i usmaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Gdy kotlety się zarumienią, będą dobre do spożycia.
Głównym składnikiem jest dynia, która charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to danie wskazane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporoność, cukrzyca typu 2).
Poprzez dodatek bułki tartej danie będzie zawierało gluten. Jeśli jesteś osobą zmagającą się z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę, nadwrażliwość na gluten lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz zamienić ją na mąkę, na taką która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Do takich mąk należy np. mąka gryczana lub ryżowa.
To szybkie w przygotowaniu danie jest smaczne w smaku i tanie. Dlatego wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj wege kotlety dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w kotletach z dyni
Lista alergenów dla kotletów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z dyni
Kotlety możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że bułkę tartą zamienisz na mąkę bezglutenową np. gryczaną lub ryżową.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.