Kotlety z ciecierzycy z puszki

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z ciecierzycy z puszki podane na talerzyku.
Kotlety z ciecierzycy z puszki
Kotlety z ciecierzycy z puszki to doskonała propozycja na pyszny obiad bez mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybkie w przygotowaniu kotlety.
Przygotowanie 30 min
350 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (400 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Sos sojowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Płatki owsiane (70 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (30 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, sitko, pojemnik blendera

Przepis na kotlety z ciecierzycy z puszki krok po kroku

Ciecierzycę odcedź na sicie z zalewy.

Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane i zmiksuj je na gładką mąkę.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.

Następnie do płatków owsianych dodaj ciecierzycę, cebulę, czosnek, jajko, łyżeczkę papryki wędzonej, po pół łyżeczki soli, pieprzu i papryki słodkiej oraz sos sojowy i natkę pietruszki.

Składniki zblenduj na jednolitą konsystencję.

Z otrzymanej masy uformuj małe, spłaszczone kotleciki. Kotleciki obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki z dwóch stron do zarumienienia.

Gotowe kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kotlety z ciecierzycy z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,4% osób

Więcej informacji na temat kotletów z ciecierzycy z puszki

Kotlety z ciecierzycy z puszki to doskonały pomysł na pyszne, wegetariańskie danie. Kotlety z ciecierzycy możesz podać jako obiad dla całej rodziny. Do kotletów warto przygotować surówkę na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na kotlety z ciecierzycy z puszki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca konserwowa, czosnek, cebula, sos sojowy, płatki owsiane, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka wędzona.

A jak zrobić kotlety z ciecierzycy z puszki? Ciecierzycę odcedź na sicie z zalewy. Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane i zmiksuj je na gładką mąkę. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Następnie do płatków owsianych dodaj ciecierzycę, cebulę, czosnek, jajko, łyżeczkę papryki wędzonej, po pół łyżeczki soli, pieprzu i papryki słodkiej oraz sos sojowy i natkę pietruszki. Składniki zblenduj na jednolitą konsystencję. Z otrzymanej masy uformuj małe, spłaszczone kotleciki. Kotleciki obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki z dwóch stron do zarumienienia. Gotowe kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ciecierzyca to roślina strączkowa posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Znajdziemy w niej spore ilości białka - dlatego nasiono chętnie wykorzystywane jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ciecierzyca zawiera w swoim składzie aminokwasy, które nie występują w produktach zbożowych. W ciecierzycy znajdziemy również składniki mineralne oraz witaminy, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witaminę C, K, A oraz niektóre witaminy z grupy B.

Podsumowując smaczne kotlety z ciecierzycy to doskonała propozycja na obiad bez mięsa. Kotlety warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw. Najlepsze kotlety są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania kotletów dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kotletach z ciecierzycy z puszki

Lista alergenów dla kotletów z ciecierzycy z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Płatki owsiane
    • Bułka tarta
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów z ciecierzycy z puszki

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z ciecierzycy z puszki to propozycja bezmięsny obiad. Ciecierzyca to dobre źródło białka, dlatego warto włączyć ją do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
206.04
350.26
Białko (g)
7.40
12.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
24.49
41.64
Węglowodany przyswajalne (g)
21.46
36.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.03
5.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
9.02
15.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
3.07
Tłuszcze nienasycone (g)
7.21
12.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.62
7.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.60
4.41
Cholesterol (mg)
29.44
50.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
13.24
22.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.25
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.27
Witamina E (mg)
0.29
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.66
21.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.55
70.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.23
13.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
343.74
584.36
Potas (mg)
161.35
274.30
Wapń (mg)
49.34
83.87
Fosfor (mg)
122.91
208.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.17
59.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.48
2.51
Cynk (mg)
0.63
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z ciecierzycy z puszki 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z ciecierzycy z puszki

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Płatki owsiane
70 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
37.80