Kotlet po góralsku

Opublikowano: 25.01.2022 r., 22:18 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet po góralsku z bliska
Kotlet po góralsku
Ten sprawdzony przepis na kotlet po góralsku będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych. Jeśli potrzebny Ci pomysł na wyśmienity obiad, to schabowy po góralsku sprawdzi się doskonale.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 30 min
457 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Bułka tarta (30 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, pokrywka do patelni

Przepis na kotlet po góralsku krok po kroku

Schab umyj, pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem.

Z każdej strony oprósz solą i pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, a boczek pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek. Gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i łyżeczkę oleju. Smaż aż boczek i cebula się zarumienią, po czym zdejmij z patelni do innego naczynia.

Ser zetrzyj na tarce.

Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je widelcem.

Do następnego talerza wsyp bułkę tartą, a do kolejnego mąkę.

Kawałki schabu obtaczaj dokładnie w mące (strzepując nadmiar), po czym w jajku i bułce.

Na wcześniej używaną patelnię wlej resztę oleju i smaż na nim kotlety z obu stron, aż ładnie się przyrumienią.

Gdy je usmażysz, zostaw na patelni na małej mocy palnika i na wierzch połóż boczek z cebulą. Na górę wysyp starty żółty ser i przykryj pokrywką.

Poczekaj, aż ser się rozpuści, od czasu do czasu kontrolując czy kotlet od spodu się nie przypala.

Jak oceniasz przepis na kotlet po góralsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat kotleta po góralsku

Kotlet po góralsku to danie, które możesz przygotować nie tylko na niedzielny obiad. Ten pyszny i soczysty kotlet z serem i boczkiem przygotujesz w zaledwie kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kotlety po góralsku to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że kotlet po góralsku będzie naprawdę dobry.

Pora wykonać ten prosty przepis na kotlety po góralsku! Potrzebujesz schabu, boczku, cebuli, żółtego sera, jajek, mąki i bułki tartej. Mięso lekko rozbij, natrzyj pieprzem oraz solą i odstaw na chwilę. W tym czasie obsmaż na patelni cebulę pokrojoną w piórka z boczkiem i łyżeczką oleju, aż ładnie się zarumienią. Tak przygotowane odłóż na bok. Obtocz mięso w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na tej samej co wcześniej patelni z dodatkiem oleju z obu stron, po czym na wierzch wyłóż cebulę z boczkiem, a górę posyp startym serem żółtym. Potrzymaj chwilę pod przykryciem, aż ser się rozpuści.

Jak widzisz, schabowy po góralsku jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis na kotlet po góralsku będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych. Jeśli potrzebny Ci pomysł na wyśmienity obiad, to danie sprawdzi się doskonale.

Alergeny w kotlecie po góralsku

Lista alergenów dla kotleta po góralsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotleta po góralsku

na 100g gotowej potrawy

Dania mięsne pomimo wielu kontrowersji dostarczają do organizmu niezwykle ważny składnik jakim jest żelazo. To ono odpowiada za zapobieganiu powstawania anemii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
228.54
457.07
Białko (g)
19.24
38.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.46
12.93
Węglowodany przyswajalne (g)
6.13
12.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.47
26.95
Tłuszcze nasycone (g)
5.87
11.74
Tłuszcze nienasycone (g)
7.60
15.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.65
11.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
3.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
101.74
203.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
40.69
81.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.76
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.54
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.57
81.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.33
10.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.90
37.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.25
2.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
351.46
702.93
Potas (mg)
284.81
569.62
Wapń (mg)
100.79
201.58
Fosfor (mg)
247.84
495.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.99
47.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
1.92
Cynk (mg)
1.77
3.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta po góralsku 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta po góralsku

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
48.50