Kotlet buraczany

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet buraczany z warzywami
Kotlet buraczany
Kotlet buraczany to wspaniała propozycja na wegetariańskie danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlet jest bardzo aromatyczny i zawiera małą ilość kalorii. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
513 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Burak - 3 duże sztuki (600 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka ryżowa - 1 szklanka (200 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na kotlet buraczany krok po kroku

Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości.

Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach.

W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz.

Wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i delikatnie wymieszaj.

Uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na kotlet buraczany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat kotleta buraczanego

Kotlet buraczany to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad w wersji wegetariańskiej dla całej rodziny. Smaczne kotlety podać można z różnymi dodatkami. Można je także wykorzystać do przygotowania domowych burgerów wegetariańskich. Przepis na kotlet buraczany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, jajko, ser feta, mąka ryżowa, koper, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlety buraczane? Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach. W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i delikatnie wymieszaj. Uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż będą rumiane.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości.

Podsumowując pyszne kotlety świetnie sprawdzą się na obiad. Kotlety z buraków bez mięsa zasmakują wszystkim domownikom bez wyjątku. Kotlety są chrupiące i wilgotne w środku. Buraczane kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w kotlecie buraczany

Lista alergenów dla kotleta buraczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze kotleta buraczanego

na 100g gotowej potrawy

Kotlet buraczany to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kotlety nie zawierają glutenu, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób chorujących na celiakię. Kotlety są dobrym źródłem składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
171.33
513.98
Białko (g)
4.93
14.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.41
46.24
Węglowodany przyswajalne (g)
13.73
41.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
5.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.04
30.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.99
8.98
Tłuszcze nienasycone (g)
7.04
21.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.04
15.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
6.00
Cholesterol (mg)
59.31
177.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
50.96
152.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.96
20.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.85
Witamina E (mg)
0.20
0.61
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.83
107.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.15
174.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
97.86
293.57
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
184.97
554.91
Potas (mg)
199.71
599.14
Wapń (mg)
83.21
249.64
Fosfor (mg)
99.39
298.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.88
59.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.70
Cynk (mg)
0.80
2.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta buraczanego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta buraczanego

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
600 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka ryżowa
200 g
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
45.00