Przepis na kotlet buraczany krok po kroku
- Burak 600 g 3 duże sztuki
- Jajko 4 szt.
- Mąka ryżowa 200 g 1 szklanka
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Ser Feta 200 g
- Olej rzepakowy 100 ml do smażenia
Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości.
Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach.
W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz.
Wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i delikatnie wymieszaj.
Uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Kotlet buraczany - cechy przepisu
Więcej o kotlecie buraczany
Kotlet buraczany to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad w wersji wegetariańskiej dla całej rodziny. Smaczne kotlety podać można z różnymi dodatkami. Można je także wykorzystać do przygotowania domowych burgerów wegetariańskich. Przepis na kotlet buraczany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, jajko, ser feta, mąka ryżowa, koper, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić kotlety buraczane? Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach. W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i delikatnie wymieszaj. Uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż będą rumiane.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości.
Podsumowując pyszne kotlety świetnie sprawdzą się na obiad. Kotlety z buraków bez mięsa zasmakują wszystkim domownikom bez wyjątku. Kotlety są chrupiące i wilgotne w środku. Buraczane kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze kotleta buraczanego
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w kotlecie buraczany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na kotlet buraczany
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlet buraczany
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecie buraczany
Lista alergenów dla kotleta buraczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta