Przepis na koszyczki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, forma na muffiny

Cebulę obierz z łupiny.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 5-6 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Wbij jajka do miski, wlej śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem.

Szynkę pokrój w kostkę.

Formę na muffinki posmaruj olejem.

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty.

Wyłóż formę ciastem.

Każdy koszyczek napełnij pieczarkami z cebulą i szynką.

Dopełnij masą jajeczną.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj na dużym talerzu.

Często zadawane pytania

Koszyczki z ciasta francuskiego podane na białym talerzu.
Koszyczki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
28.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
571 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
52

Koszyczki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o koszyczkach z ciasta francuskiego

Koszyczki z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Prosty przepis na pieczone w piekarniku śniadaniowe muffinki można wykorzystać podczas śniadań we dwoje. Koszyczki można przygotować w wersji na słodko lub na słono. Przepis na koszyczki z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, szynka, jajka, śmietana kremówka, sól, pieprz, olej rzepakowy, natka pietruszki.

Jak zrobić koszyczki z ciasta francuskiego? Cebulę obierz z łupiny. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajka do miski, wlej śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Szynkę pokrój w kostkę. Formę na muffinki posmaruj olejem. Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Wyłóż formę ciastem. Każdy koszyczek napełnij pieczarkami z cebulą i szynką. Dopełnij masą jajeczną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując: prosty przepis sprawdzi się doskonale na śniadanie oraz kolację. Pyszne koszyczki podawać najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw. Koszyczki są dobre od razu po przygotowaniu. Można je podawać na ciepło oraz na zimno. Smaczne koszyczki można przygotować także w wersji na słodko.

Wartości odżywcze koszyczków z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
228.56 kcal
571.39 kcal
Białko
7.94 g
19.84 g

Węglowodany w koszyczkach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
13.91 g
34.78 g
Węglowodany przyswajalne
13.10 g
32.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
2.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
15.81 g
39.53 g
Tłuszcze nasycone
6.36 g
15.89 g
Tłuszcze nienasycone
9.46 g
23.64 g
Tłuszcze jednonasycone
7.27 g
18.18 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.19 g
5.46 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
87.28 mg
218.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na koszyczki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
36.54 µg (mcg)
91.36 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.21 mg
5.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
1.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
33.85 µg (mcg)
84.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.26 mg
5.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
37.39 µg (mcg)
93.48 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
32.50 µg (mcg)
81.25 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na koszyczki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
229.05 mg
572.63 mg
Potas
166.59 mg
416.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
19.27 mg
48.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
116.87 mg
292.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.54 mg
31.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.36 mg
3.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
2.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koszyczków z ciasta francuskiego 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koszyczkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla koszyczków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania koszyczków z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Szynka delikatesowa
200 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na koszyczki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób