Koszyczki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 18.01.2023 r., 11:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koszyczki z ciasta francuskiego podane na białym talerzu.
Koszyczki z ciasta francuskiego
Koszyczki z ciasta francuskiego to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Ciasto francuskie z jajecznym farszem zastąpi świetnie tradycyjną jajecznicę. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
571 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (300 g)
  • Szynka delikatesowa (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Natka pietruszki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, forma na muffiny

Przepis na koszyczki z ciasta francuskiego krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 5-6 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Wbij jajka do miski, wlej śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem.

Szynkę pokrój w kostkę.

Formę na muffinki posmaruj olejem.

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty.

Wyłóż formę ciastem.

Każdy koszyczek napełnij pieczarkami z cebulą i szynką.

Dopełnij masą jajeczną.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na koszyczki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat koszyczków z ciasta francuskiego

Koszyczki z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Prosty przepis na pieczone w piekarniku śniadaniowe muffinki można wykorzystać podczas śniadań we dwoje. Koszyczki można przygotować w wersji na słodko lub na słono. Przepis na koszyczki z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, szynka, jajka, śmietana kremówka, sól, pieprz, olej rzepakowy, natka pietruszki.

Jak zrobić koszyczki z ciasta francuskiego? Cebulę obierz z łupiny. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajka do miski, wlej śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Szynkę pokrój w kostkę. Formę na muffinki posmaruj olejem. Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Wyłóż formę ciastem. Każdy koszyczek napełnij pieczarkami z cebulą i szynką. Dopełnij masą jajeczną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując: prosty przepis sprawdzi się doskonale na śniadanie oraz kolację. Pyszne koszyczki podawać najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw. Koszyczki są dobre od razu po przygotowaniu. Można je podawać na ciepło oraz na zimno. Smaczne koszyczki można przygotować także w wersji na słodko.

Alergeny w koszyczkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla koszyczków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze koszyczków z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Koszyczki z ciasta francuskiego to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Potrawa zawiera sporą ilość węglowodanów prostych. Dobrym dodatkiem do potrawy będą świeże warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
228.56
571.39
Białko (g)
7.94
19.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
13.91
34.78
Węglowodany przyswajalne (g)
13.10
32.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
2.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
15.81
39.53
Tłuszcze nasycone (g)
6.36
15.89
Tłuszcze nienasycone (g)
9.46
23.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.27
18.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.19
5.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.28
218.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
36.54
91.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.21
5.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.85
84.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.26
5.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.39
93.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.50
81.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
229.05
572.63
Potas (mg)
166.59
416.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.27
48.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.87
292.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.54
31.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
3.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
2.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koszyczków z ciasta francuskiego 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koszyczków z ciasta francuskiego

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Szynka delikatesowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
44.00