Kopiec kreta na blachę

Opublikowano: 28.08.2023 r., 23:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z kremem
Kopiec kreta na blachę
Kopiec kreta to niezwykle efektowe ciasto, które pokocha każdy zaproszony gość. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 45 min
345 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier - 3/4 szklanki (80 g)
  • Miód - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 1/2 szklanki (300 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (120 g)
  • Orzechy włoskie - 1/2 szklanki (120 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na kopiec kreta na blachę krok po kroku

W dużej misce ubij cukier, miód i olej roślinny, aż masa będzie gładka.

Dodaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon. Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy.

Dodaj starte na tarce marchewki i jabłko, wrzuć posiekane orzechy włoskie.

Wlej przygotowane ciasto na przygotowaną blachę i wyrównaj wierzch. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w 180 st. C.

Przygotuj krem, mieszając ze sobą serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż uzyskasz gładką masę.

Na wystygnięte ciasto wyłóż przygotowany krem.

Ciasto możesz włożyć do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na kopiec kreta na blachę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,1% osób

Więcej informacji na temat kopca kreta na blachę

Kopiec kreta na blachę to pyszny placek, który swoją nazwę zawdzięcza swojej charakterystycznej strukturze przypominającej kopiec. Jest to nic innego jak własnej roboty warstwowe ciasto o miękkim, wilgotnym spodzie, zwykle z dodatkiem marchewki, jabłek i orzechów. Na górze znajduje się kremowy serek mascarpone, a całość możemy ozdobić wiórkami kokosowymi lub dowolnymi orzechami. Wszystkie sprawdzą się idealnie, a dodatek tartej marchewki i jabłka sprawi, że ciasto będzie niezwykle puszyste i wilgotne.

Zatem poznaj mój dzisiejszy przepis na ciasto kopiec kreta.

Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu dlatego z całą pewnością sobie z nim poradzisz.

W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak:

- 3/4 szklanki cukru

- 1/4 szklanki miodu

- 1/4 szklanki oleju roślinnego

- 2 jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki startych marchewek

- 1/2 szklanki startego jabłka

- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo do przygotowania naszego kremu przyda się:

- 250 g serka mascarpone

- 1/4 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić kopiec kreta, który będzie idealnym pomysłem na deser?

W dużej misce ubij cukier, miód i olej roślinny, aż masa będzie gładka i lekka.

Dodaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon.

Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy. Dodaj starte na tarce marchewki i jabłko, wrzuć posiekane orzechy włoskie. Wlej przygotowane ciasto na przygotowaną blachę i wyrównaj wierzch.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w 180 stopniach. Przygotuj krem, mieszając ze sobą serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż uzyskasz gładką masę. Na wystygnięte ciasto wyłóż przygotowany krem. Ciasto możesz włożyć do lodówki na kilka godzin.

Nasz pyszny kopiec kreta jest gotowy, będzie to najlepszy pomysł na ciasto lub na deser.

Alergeny w kopcu kreta na blachę

Lista alergenów dla kopca kreta na blachę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze kopca kreta na blachę

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi. Tradycyjny serek mascarpone możesz zamienić na wersję light.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
345.15
345.15
Białko (g)
6.66
6.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.26
35.26
Węglowodany przyswajalne (g)
33.92
33.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
20.28
20.28
Tłuszcze nasycone (g)
10.15
10.15
Tłuszcze nienasycone (g)
10.13
10.13
Cholesterol (mg)
54.91
54.91
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
1.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.88
49.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
40.60
40.60
Potas (mg)
165.58
165.58
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.32
69.32
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
110.11
110.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.30
26.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.85
1.85
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopca kreta na blachę 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopca kreta na blachę

Koszt składników
59.65
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
80 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Miód
40 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
300 g
1 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Jabłko
120 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Orzechy włoskie
120 g
1/2 szklanki
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
59.65