Kopiec kreta na blachę
- Cukier - 3/4 szklanki (80 g)
- Miód - 4 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 1/2 szklanki (300 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Jabłko - 1 sztuka (120 g)
- Orzechy włoskie - 1/2 szklanki (120 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
Przepis na kopiec kreta na blachę krok po kroku
W dużej misce ubij cukier, miód i olej roślinny, aż masa będzie gładka.
Dodaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon. Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy.
Dodaj starte na tarce marchewki i jabłko, wrzuć posiekane orzechy włoskie.
Wlej przygotowane ciasto na przygotowaną blachę i wyrównaj wierzch. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w 180 st. C.
Przygotuj krem, mieszając ze sobą serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż uzyskasz gładką masę.
Na wystygnięte ciasto wyłóż przygotowany krem.
Ciasto możesz włożyć do lodówki na kilka godzin.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat kopca kreta na blachę
Kopiec kreta na blachę to pyszny placek, który swoją nazwę zawdzięcza swojej charakterystycznej strukturze przypominającej kopiec. Jest to nic innego jak własnej roboty warstwowe ciasto o miękkim, wilgotnym spodzie, zwykle z dodatkiem marchewki, jabłek i orzechów. Na górze znajduje się kremowy serek mascarpone, a całość możemy ozdobić wiórkami kokosowymi lub dowolnymi orzechami. Wszystkie sprawdzą się idealnie, a dodatek tartej marchewki i jabłka sprawi, że ciasto będzie niezwykle puszyste i wilgotne.
Zatem poznaj mój dzisiejszy przepis na ciasto kopiec kreta.
Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu dlatego z całą pewnością sobie z nim poradzisz.
W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki startych marchewek
- 1/2 szklanki startego jabłka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo do przygotowania naszego kremu przyda się:
- 250 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić kopiec kreta, który będzie idealnym pomysłem na deser?
W dużej misce ubij cukier, miód i olej roślinny, aż masa będzie gładka i lekka.
Dodaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon.
Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy. Dodaj starte na tarce marchewki i jabłko, wrzuć posiekane orzechy włoskie. Wlej przygotowane ciasto na przygotowaną blachę i wyrównaj wierzch.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w 180 stopniach. Przygotuj krem, mieszając ze sobą serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż uzyskasz gładką masę. Na wystygnięte ciasto wyłóż przygotowany krem. Ciasto możesz włożyć do lodówki na kilka godzin.
Nasz pyszny kopiec kreta jest gotowy, będzie to najlepszy pomysł na ciasto lub na deser.
Alergeny w kopcu kreta na blachę
Lista alergenów dla kopca kreta na blachę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze kopca kreta na blachę
Ciasto możesz posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi. Tradycyjny serek mascarpone możesz zamienić na wersję light.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.