Kluski ziemniaczane z twarogiem

Opublikowano: 22.03.2022 r., 8:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski ziemniaczane z twarogiem
Kluski ziemniaczane z twarogiem
Kluski ziemniaczane z twarogiem to wspaniała propozycja na pyszne kluski na słodko. Kluski świetnie komponują się z dodatkiem świeżych owoców i kwaśnej śmietany. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
359 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne - 13 średnich sztuk (1300 g)
  • Ser twarogowy tłusty - 2 kostki (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Śmietana 12% (300 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Odcedź ziemniaki i wystudź.

Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.

Formuj kluski o dowolnym kształcie.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut.

Kluski podawaj na talerzu z dodatkiem śmietany i dżemu truskawkowego.

Jak oceniasz przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat klusek ziemniaczanych z twarogiem

Kluski ziemniaczane z twarogiem to bardzo dobry pomysł na szybkie kluseczki twarogowe na słodko. Kluseczki można podać z różnymi dodatkami takimi jak owoce lub domowy dżem. Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, twaróg, jajka, cukier, mąka ziemniaczana, kwaśna śmietana, dżem truskawkowy.

Jak zrobić kluski ziemniaczane? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź ziemniaki i wystudź. Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie. Formuj kluski o dowolnym kształcie. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut. Kluski podawaj na talerzu z dodatkiem śmietany i dżemu truskawkowego.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Pamiętaj, aby wybierać zawsze jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne kluski to sprawdzony przepis na obiad na słodko. Szybkie do zrobienia kluski można przygotować z ziemniaków z obiadu. Łatwe kluski świetnie smakują także z dodatkiem domowego kremu czekoladowego lub prażonych jabłek z cynamonem. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni.

Alergeny w kluskach ziemniaczanych z twarogiem

Lista alergenów dla klusek ziemniaczanych z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek ziemniaczanych z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Kluski ziemniaczane z twarogiem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kluski są słodkie i zawierają cukier, który zamienić można na ksylitol lub erytrytol. Klusek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
130.88
359.93
Białko (g)
4.48
12.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
22.79
62.68
Węglowodany przyswajalne (g)
21.48
59.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
3.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
2.63
7.22
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
5.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
2.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.56
1.53
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.51
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.25
80.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
19.31
53.11
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.50
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.27
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.58
29.10
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.39
Witamina E (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.10
52.51
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
1.77
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.26
36.46
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.11
8.55
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
88.18
242.51
Potas (mg)
294.60
810.15
Wapń (mg)
44.79
123.17
Fosfor (mg)
52.90
145.48
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.23
44.64
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.50
Cynk (mg)
0.30
0.81
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek ziemniaczanych z twarogiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek ziemniaczanych z twarogiem

Koszt składników
34.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1300 g
13 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
5.20
Za 1300 g
Ser twarogowy tłusty
500 g
2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
34.90