Kluski z truskawkami

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski z truskawkami podane na białym talerzu.
Kluski z truskawkami
Kluski z truskawkami to świetna propozycja na pyszny obiad na słodko. Kluski świetnie sprawdzą się latem w upalne dnia jako lekki posiłek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
365 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 12 średnich sztuk (1200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Truskawki (500 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Cukier 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kluski z truskawkami krok po kroku

Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut.

Odcedź i wystudź ziemniaki.

Umieść ziemniaki w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto.

Podziel na równe kawałki.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek, posyp je mąką ziemniaczaną.

Ciasto spłaszcz w dłoniach, umieść na jego środku truskawkę i uformuj kulę.

W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski, umieszczając je we wrzątku.

Gotuj kluski przez 5-6 minut.

Wymieszaj śmietanę z cukrem.

Kluski podawaj w głębokim talerzu udekorowane śmietaną.

Jak oceniasz przepis na kluski z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat klusek z truskawkami

Kluski z twarogiem to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na słodko dla dzieci i dorosłych. Kluski na słodko najlepiej przygotować latem, gdy mamy sezon na świeże owoce. Kluski podaj ze śmietaną lub jogurtem greckim. Przepis na kluski z truskawkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, jajko, truskawki, śmietana kwaśna, cukier, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić kluski z truskawkami? Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Odcedź i wystudź ziemniaki. Umieść ziemniaki w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na równe kawałki. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, posyp je mąką ziemniaczaną. Ciasto spłaszcz w dłoniach, umieść na jego środku truskawkę i uformuj kulę. W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski umieszczając je we wrzątku. Gotuj kluski przez 5-6 minut. Wymieszaj śmietanę z cukrem. Kluski podawaj w głębokim talerzu udekorowane śmietaną.

Truskawki to owoce sezonowe, dostępne w okresie od czerwca do połowy lipca. Truskawki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Truskawki zawierają dużą ilość witaminy C, która jest naturalnym substratem do syntezy kolagenu w naszym ciele. Witamina C pomaga wzmacniać odporność oraz chronić nas przed przeziębieniami. Truskawki świetnie nadają się do przygotowywania konfitur i dżemów na zimę. Można je także mrozić i wykorzystywać do koktajli lub deserów lodowych.

Podsumowując smaczne kluski z owocami sprawdzą się na obiad dla całej rodziny oraz na lekki słodki deser. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kluski ze śmietaną to prosty przepis na słodki obiad. Kluski można przygotowywać także z innymi owocami takimi jak wiśnie, śliwki, morele czy jagody. Szybki pomysł na kluski możesz wykorzystać, gdy po obiedzie zostanie Ci trochę ziemniaków.

Alergeny w kluskach z truskawkami

Lista alergenów dla klusek z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze klusek z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Kluski z truskawkami to domowy wyrób zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Kluski zawierają niedużą ilość kalorii i mogą być dobrym daniem na diecie redukcyjnej. Zamiast dodatku cukru możesz podać kluski z ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
140.47
365.23
Białko (g)
3.79
9.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
25.45
66.16
Węglowodany przyswajalne (g)
23.87
62.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
4.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
2.94
7.64
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
5.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.92
2.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.69
1.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.46
58.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
21.19
55.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.57
53.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.65
53.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.42
Ryboflawina (mg)
0.11
0.29
Niacyna (mg)
1.46
3.81
Foliany (µg (mcg))
31.79
82.65
Beta karoten (µg (mcg))
4.67
12.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
14.99
38.97
Potas (mg)
297.89
774.50
Wapń (mg)
27.26
70.89
Fosfor (mg)
68.57
178.29
Magnez (mg)
21.34
55.48
Żelazo (mg)
1.23
3.19
Cynk (mg)
0.40
1.04
Miedź (mg)
0.10
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z truskawkami 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z truskawkami

Koszt składników
35.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
12 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Cukier
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
35.90