Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Jabłko (1500 g)
Przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito, dodaj cukier (2 łyżki) i pokrojone masło.
Wyrabiaj ciasto w rękach, dodaj jajko i wymieszaj.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję bez grudek, uformuj kulę i włóż do zamrażalki na 15 minut.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
Podsmażaj jabłka na patelni do momentu, aż się nie rozpadną i nie powstanie mus z kawałkami jabłek.
Dodaj do jabłek 3 łyżki cukru i cynamon.
Ciastem wyłóż blaszkę do pieczenia, a następnie dodaj jabłka.
Upiecz szarlotkę w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat klasycznej szarlotki na kruchym cieście
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście.
Poznaj mój prosty przepis na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,
szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na kruchym cieście w towarzystwie dobrej herbaty, to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Moim zdaniem, żadna wersja nie równa się z klasyczną wersją.
Zatem, jak zrobić klasyczną szarlotkę na kruchym cieście?
Z podstawowych składników, które wymieniam nieco niżej przygotuj kruche ciasto. Wystarczy zagnieść klasyczne, kruche ciasto i schłodzić je w zamrażalce przez 15 minut.
W tym czasie możemy przygotować pyszny, aromatyczny mus jabłkowy. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne. W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Skoro już wiesz, jak powstaje klasyczna szarlotka na kruchym cieście, przygotuj ją samodzielnie dla całej rodziny.
Alergeny w klasycznej szarlotce na kruchym cieście
Lista alergenów dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klasycznej szarlotki na kruchym cieście
Do przygotowania ciasta użyj dowolnego rodzaju jabłek, opcjonalnie możesz skorzystać z prażonych jabłek w szklanym słoiku, dostępnych w większości sklepów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
jabłko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.