Kaiserschmarrn
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Masło (70 g)
- Rodzynki (50 g)
- Konfitura truskawkowa (100 g)
- Cukier - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
Przepis na kaiserschmarrn krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka wymieszaj z mlekiem, cukrem i roztopionym masłem.
Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Połącz obie masy ze sobą bardzo delikatnie mieszając.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i wylej masę na omlet.
Smaż na średnim ogniu, aż będzie rumiany z jednej strony, porwij widelcem na kawałki i przewróć każdy z nich na drugą stronę.
Rodzynki namocz wcześniej w gorącej wodzie.
Gotowy omlet podawaj posypany cukrem pudrem z konfiturą truskawkową i rodzynkami.
Więcej informacji na temat kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn to tradycyjny przepis na słodkie śniadanie kuchni austriackiej. Pyszny omlet podany z konfiturą i rodzynkami doskonale sprawdza się na deser lub właśnie słodkie śniadanie dla całej rodziny. Przepis na kaiserschmarrn jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu cesarskiego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, jajka, mąka, cukier, rodzynki, konfitura truskawkowa, masło, sól.
Jak zrobić kaiserschmarrn? Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z mlekiem, cukrem i roztopionym masłem. Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Połącz obie masy ze sobą, bardzo delikatnie mieszając. Na patelni rozpuść łyżkę masła i wylej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, aż będzie rumiany z jednej strony, porwij widelcem na kawałki i przewróć każdy z nich na drugą stronę. Gotowy omlet podawaj posypany cukrem pudrem z konfiturą truskawkową i rodzynkami. Rodzynki namocz wcześniej w gorącej wodzie.
Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując, pyszny omlet cesarki jest szybki do przygotowania. Ciasto, z którego się go wykonuje, jest bardzo podobne do ciasta naleśnikowego, z tą jednak różnicą, że białka ubija się na pianę w osobnej misce, aby omlet był puszysty. Omlet możesz udekorować posiekanym orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Zamienić możesz połowę użytego w przepisie cukru na ksylitol, omlet będzie miał mniej kalorii oraz będzie bardziej przyjazny dla diabetyków.
Alergeny w kaiserschmarrn
Lista alergenów dla kaiserschmarrn przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Mąka pszenna zawiera gluten, dlatego omlet nie jest wskazany dla osób z celiakią. Możesz zamienić mąkę pszenną na mąkę ryżową.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.