Keftedes
- Mięso mielone wieprzowe (250 g)
- Mięso mielone wołowe (250 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (120 g)
- Bułka pszenna - 2 sztuki (100 g)
- Ser Feta (50 g)
- Oliwki czarne (70 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (100 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Wódka (30 ml)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Pomidory w puszce - 1 mała puszka (400 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na keftedes krok po kroku
Bułkę pszenną porwij i namocz w mleku.
Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.
Oliwki czarne pokrój drobno.
Ser feta pokrusz w palcach.
W misce umieść mięso wieprzowe i wołowe.
Dodaj cebulę, oliwki, wódkę, bułkę pszenną, ser feta.
Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami pulpeciki.
Na patelni po smażeniu pulpetów wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy.
Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj przez 10 minut.
Dodaj do sosu pulpety i posyp wierzch posiekaną natką pietruszki.
Podawaj na półmisku.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat keftedes
Keftedes to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na pyszne greckie pulpety idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu lub pieczonych ziemniaków. Najlepsze pulpeciki przygotujesz z dodatkiem sera feta i czarnych oliwek. Przepis na keftedes jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, cebula, bułka pszenna, ser feta, oliwki, mleko, jajko, wódka, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, natka pietruszki, sól, pieprz, cynamon, olej rzepakowy.
Jak zrobić keftedes? Bułkę pszenną porwij i namocz w mleku. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce. Oliwki czarne pokrój drobno. Ser feta pokrusz w palcach. W misce umieść mięso wieprzowe i wołowe. Dodaj cebulę, oliwki, wódkę, bułkę pszenną, ser feta. Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami pulpeciki. Na patelni po smażeniu pulpetów wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Dodaj do sosu pulpety i posyp wierzch posiekaną natką pietruszki. Podawaj na półmisku.
Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej działanie chroniące nasz przed wolnymi rodnikami.
Podsumowując smaczne pulpety sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Kotleciki w sosie pomidorowym są najlepsze podane na ciepło. Prosty przepis wykorzystać można podczas spotkania ze znajomymi lub rodziną. Pulpeciki podawać można z dodatkiem makaronu lub ryżu. Pulpeciki po grecku są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w keftedes
Lista alergenów dla keftedes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze keftedes
Keftedes to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety zawierają dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Pulpety sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.