Keftedes

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Greckie klopsiki na talerzu.
Keftedes
Keftedes to wspaniała propozycja na tradycyjne danie kuchni greckiej. Przygotować je można na wiele różnych okazji i podawać na ciepło lub zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
234 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (250 g)
  • Mięso mielone wołowe (250 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (120 g)
  • Bułka pszenna - 2 sztuki (100 g)
  • Ser Feta (50 g)
  • Oliwki czarne (70 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (100 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Wódka (30 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Pomidory w puszce - 1 mała puszka (400 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na keftedes krok po kroku

Bułkę pszenną porwij i namocz w mleku.

Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.

Oliwki czarne pokrój drobno.

Ser feta pokrusz w palcach.

W misce umieść mięso wieprzowe i wołowe.

Dodaj cebulę, oliwki, wódkę, bułkę pszenną, ser feta.

Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami pulpeciki.

Na patelni po smażeniu pulpetów wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy.

Dopraw solą i pieprzem.

Gotuj przez 10 minut.

Dodaj do sosu pulpety i posyp wierzch posiekaną natką pietruszki.

Podawaj na półmisku.

Jak oceniasz przepis na keftedes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat keftedes

Keftedes to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na pyszne greckie pulpety idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu lub pieczonych ziemniaków. Najlepsze pulpeciki przygotujesz z dodatkiem sera feta i czarnych oliwek. Przepis na keftedes jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, cebula, bułka pszenna, ser feta, oliwki, mleko, jajko, wódka, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, natka pietruszki, sól, pieprz, cynamon, olej rzepakowy.

Jak zrobić keftedes? Bułkę pszenną porwij i namocz w mleku. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce. Oliwki czarne pokrój drobno. Ser feta pokrusz w palcach. W misce umieść mięso wieprzowe i wołowe. Dodaj cebulę, oliwki, wódkę, bułkę pszenną, ser feta. Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami pulpeciki. Na patelni po smażeniu pulpetów wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Dodaj do sosu pulpety i posyp wierzch posiekaną natką pietruszki. Podawaj na półmisku.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej działanie chroniące nasz przed wolnymi rodnikami.

Podsumowując smaczne pulpety sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Kotleciki w sosie pomidorowym są najlepsze podane na ciepło. Prosty przepis wykorzystać można podczas spotkania ze znajomymi lub rodziną. Pulpeciki podawać można z dodatkiem makaronu lub ryżu. Pulpeciki po grecku są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w keftedes

Lista alergenów dla keftedes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze keftedes

na 100g gotowej potrawy

Keftedes to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety zawierają dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Pulpety sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
156.21
234.32
Białko (g)
8.27
12.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
6.92
10.39
Węglowodany przyswajalne (g)
5.82
8.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
1.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.23
15.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.51
6.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.72
8.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
7.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
1.54
Cholesterol (mg)
52.43
78.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
29.53
44.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.45
8.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.35
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
0.80
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.12
27.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.12
3.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.13
25.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
136.45
204.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
184.55
276.83
Potas (mg)
243.28
364.92
Wapń (mg)
60.85
91.28
Fosfor (mg)
104.97
157.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.25
27.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.63
2.44
Cynk (mg)
1.42
2.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keftedes 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keftedes

Koszt składników
86.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Mięso mielone wołowe
250 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.88
Za 250 g
Cebula
120 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Bułka pszenna
100 g
2 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Oliwki czarne
70 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Mleko 3,2%
100 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Wódka
30 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Pomidory w puszce
400 g
1 mała puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
86.50