Karp po żydowsku
- Karp filet (1000 g)
- Rodzynki (200 g)
- Migdały - płatki (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Natka pietruszki - 2 pęczki (40 g)
Przepis na karp po żydowsku krok po kroku
Filet dopraw solą i pieprzem.
Podziel go na porcje.
Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Do garnka wlej bulion, włóż karpia i cebulę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj całość na wolnym ogniu przez 25-30 minut.
Karpia wyjmij z bulionu i ułóż na talerzu.
Bulion gotuj na dużym ogniu, aby odparował.
Dodaj do niego rodzynki i płatki migdałów.
Polej sosem karpia.
Posiekaj natkę pietruszki i posyp danie.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat karpia po żydowsku
Karp po żydowsku to świetny przepis na pyszną rybę. Danie można podać na wigilię oraz w dzień powszedni. Spożywać je można na ciepło i na zimno. Przepis na karpia po żydowsku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z karpia, bulion warzywny, rodzynki, płatki migdałów, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, sól, pieprz, natka pietruszki, olej rzepakowy.
Jak zrobić karpia po żydowsku? Filet dopraw solą i pieprzem. Podziel go na porcje. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Do garnka wlej bulion, włóż karpia i cebulę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Karpia wyjmij z bulionu i ułóż na talerzu. Bulion gotuj na dużym ogniu, aby odparował. Dodaj do niego rodzynki i płatki migdałów. Polej sosem karpia. Posiekaj natkę pietruszki i posyp danie.
Ryba karp jest rybą hodowlaną. Kupić można całe sztuki lub sam filet, który jest łatwiejszy w obróbce. Karp jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Odpowiada za procesy regeneracyjne, produkcję hormonów i enzymów odpowiedzialnych za metabolizm. Karp jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, wapń czy fosfor. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Zapobiega powstawaniu osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci. Karp jest rybą średnio tłustą i zawiera średnią ilość kalorii. Mogą go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Podsumowując pyszny karp po żydowsku świetnie sprawdzi się jako danie na wigilię. Można go także przygotować na co dzień. Karpia podawać można na ciepło i na zimno. Można także przygotować rybę w całości i zrobić ją w galarecie. Ryba faszerowana rodzynkami i płatkami migdałów zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom.
Alergeny w karpiu po żydowsku
Lista alergenów dla karpia po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp filet
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze karpia po żydowsku
Karp po żydowsku to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Ryby zawierają dużą ilość kwasów omega 3. Ryby powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Staraj się wybierać tłuste ryby.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.