Jogurtowiec z truskawkami
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (180 g)
- Truskawki (500 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Cukier (250 g)
Przepis na jogurtowiec z truskawkami krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i ubij do powstania szklistej masy.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Wlej olej i dodaj jogurt grecki, wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Wymieszaj delikatnie szpatułką.
Truskawki oczyść z szypułek i pokrój w kostkę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na ciasto i na wierzch wyłóż truskawki.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Ciasto podziel na porcje.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat jogurtowca z truskawkami
Jogurtowiec z truskawkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest lekko klejące i świetnie pasuje podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciasto jogurtowe można przygotowywać z owocami świeżymi lub mrożonymi. Przepis na jogurtowiec z truskawkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, jajka, jogurt grecki, truskawki, olej rzepakowy.
Jak zrobić jogurtowiec z truskawkami? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubij do powstania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i dodaj jogurt grecki, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój w kostkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na ciasto i na wierzch wyłóż truskawki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto podziel na porcje.
Truskawki są owocami bardzo popularnymi, chętnie jest spożywamy, gdy nadchodzi na nie sezon. Truskawki są źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu w naszym ciele. Truskawki są owocami z niskim indeksem glikemicznym, zawierają też mało kalorii i dużo błonnika, dlatego są idealne w dietach redukcyjnych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciasto z truskawkami jest idealne na deser. Możesz przygotować je także z mrożonymi truskawkami. Ciasto będzie odpowiednie na imprezę urodzinową dla dzieci. Smaczne ciasto można śmiało podać jako drugie śniadanie na słodko. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.
Alergeny w jogurtowcu z truskawkami
Lista alergenów dla jogurtowca z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze jogurtowca z truskawkami
Jogurtowiec z truskawkami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto powinno być spożywane maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.