Jogurtowiec z truskawkami

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurtowiec z truskawkami podany na drewnianej desce do krojenia.
Jogurtowiec z truskawkami
Jogurtowiec z truskawkami to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jogurtowe jest wilgotne i lekko kwaśne dzięki dodatkowi jogurtu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
396 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (180 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (120 ml)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na jogurtowiec z truskawkami krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i ubij do powstania szklistej masy.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Wlej olej i dodaj jogurt grecki, wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Wymieszaj delikatnie szpatułką.

Truskawki oczyść z szypułek i pokrój w kostkę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na ciasto i na wierzch wyłóż truskawki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Ciasto podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na jogurtowiec z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat jogurtowca z truskawkami

Jogurtowiec z truskawkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest lekko klejące i świetnie pasuje podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciasto jogurtowe można przygotowywać z owocami świeżymi lub mrożonymi. Przepis na jogurtowiec z truskawkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, jajka, jogurt grecki, truskawki, olej rzepakowy.

Jak zrobić jogurtowiec z truskawkami? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubij do powstania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i dodaj jogurt grecki, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój w kostkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na ciasto i na wierzch wyłóż truskawki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto podziel na porcje.

Truskawki są owocami bardzo popularnymi, chętnie jest spożywamy, gdy nadchodzi na nie sezon. Truskawki są źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu w naszym ciele. Truskawki są owocami z niskim indeksem glikemicznym, zawierają też mało kalorii i dużo błonnika, dlatego są idealne w dietach redukcyjnych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasto z truskawkami jest idealne na deser. Możesz przygotować je także z mrożonymi truskawkami. Ciasto będzie odpowiednie na imprezę urodzinową dla dzieci. Smaczne ciasto można śmiało podać jako drugie śniadanie na słodko. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

Alergeny w jogurtowcu z truskawkami

Lista alergenów dla jogurtowca z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze jogurtowca z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Jogurtowiec z truskawkami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto powinno być spożywane maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
240.50
396.82
Białko (g)
5.97
9.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
33.96
56.04
Węglowodany przyswajalne (g)
33.35
55.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
9.42
15.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
2.83
Tłuszcze nienasycone (g)
7.71
12.71
Cholesterol (mg)
60.35
99.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
31.14
51.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.42
28.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.74
50.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.50
2.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.51
76.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.81
4.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
29.09
48.00
Potas (mg)
225.22
371.61
Wapń (mg)
79.61
131.36
Fosfor (mg)
157.43
259.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.60
24.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
2.73
Cynk (mg)
0.52
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jogurtowca z truskawkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jogurtowca z truskawkami

Koszt składników
32.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
32.70