Jajka w sosie musztardowym
- Jajko (6 szt.)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (20 g)
- Musztarda (100 g)
- Masło (30 g)
Przepis na jajka w sosie musztardowym krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj do niej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników.
Na patelnię wlej śmietankę i 50 ml wody i wymieszaj dokładnie, cały czas mieszając zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Dodaj do niego musztardę i koperek, dopraw solą i pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na połówki. Ułóż na talerzu i polej sosem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszne jajka w sosie. Jajka w sosie idealnie pasują podane na śniadanie lub jako obiad z podatkiem ugotowanych ziemniaków. Przepis na jajka w sosie musztardowym jest łatwy do wykonania dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia jajek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, cebula, śmietana kremowa 30%, musztarda, masło, mąka pszenna, sól, pieprz i koper.
Jak zrobić jajka w sosie musztardowym? Na początku przygotuj sos. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnie mąkę, wymieszaj dokładnie aż połączy się z cebulą, wlej śmietankę kremówkę oraz 50 mililitrów wody. Wymieszaj i cały czas mieszając zagotuj, gotuj do momentu aż sos będzie gęsty. Dodaj do niego musztardę, poszatkowany koper i dopraw solą i pieprzem. Następnie ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Przekrój jajka na pól, ułóż na talerzu i polej po wierzchu sosem. Podawaj z pieczywem na śniadanie lub z gotowanymi ziemniakami jako danie obiadowe.
Jajka będące głównym składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do przenoszenia tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza wiążą się z występowaniem anemii a co za tym idzie nasz organizm jest gorzej dotleniony i nie może pracować w pełni prawidłowo. Cebula jest warzywem zawierającym bardzo dużo witaminy C. Cebula znana jest od tysięcy lat ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ma działanie bakteriobójcze, stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, ma także właściwości chroniące nas przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując pomysł na smaczne jajka w sosie musztardowym to idealne śniadanie dla całej rodziny. Jajka są bardzo popularne na święta Wielkanocne, podczas których prześcigamy się w pomysłach na przygotowanie jajek. Dobre jajka mogą także posłużyć jako obiad, wystarczy podać je z dodatkiem ziemniaków lub kaszy.
Alergeny w jajkach w sosie musztardowym
Lista alergenów dla jajek w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze jajek w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym to danie zawierające białko zwierzęce. Składniki mineralne zawarte w jajkach bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Jajka są niskokaloryczne.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.