Przepis na jajka w sosie musztardowym krok po kroku

Składniki
  • Jajko 6 szt.
  • Cebula 100 g 1 średnia sztuka
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • Mąka pszenna typ 500 20 g
  • Musztarda 100 g
  • Masło 30 g
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj do niej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników.

Na patelnię wlej śmietankę i 50 ml wody i wymieszaj dokładnie, cały czas mieszając zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Dodaj do niego musztardę i koperek, dopraw solą i pieprzem.

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na połówki. Ułóż na talerzu i polej sosem.

Jajka w sosie musztardowym podane na białym talerzu, który stoi na drewnianej desce.
Jajka w sosie musztardowym
Koszt przygotowania dania
11.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
54

Jajka w sosie musztardowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajkach w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszne jajka w sosie. Jajka w sosie idealnie pasują podane na śniadanie lub jako obiad z podatkiem ugotowanych ziemniaków. Przepis na jajka w sosie musztardowym jest łatwy do wykonania dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia jajek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, cebula, śmietana kremowa 30%, musztarda, masło, mąka pszenna, sól, pieprz i koper.

Jak zrobić jajka w sosie musztardowym? Na początku przygotuj sos. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnie mąkę, wymieszaj dokładnie aż połączy się z cebulą, wlej śmietankę kremówkę oraz 50 mililitrów wody. Wymieszaj i cały czas mieszając zagotuj, gotuj do momentu aż sos będzie gęsty. Dodaj do niego musztardę, poszatkowany koper i dopraw solą i pieprzem. Następnie ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Przekrój jajka na pól, ułóż na talerzu i polej po wierzchu sosem. Podawaj z pieczywem na śniadanie lub z gotowanymi ziemniakami jako danie obiadowe.

Jajka będące głównym składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do przenoszenia tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza wiążą się z występowaniem anemii a co za tym idzie nasz organizm jest gorzej dotleniony i nie może pracować w pełni prawidłowo. Cebula jest warzywem zawierającym bardzo dużo witaminy C. Cebula znana jest od tysięcy lat ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ma działanie bakteriobójcze, stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, ma także właściwości chroniące nas przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując pomysł na smaczne jajka w sosie musztardowym to idealne śniadanie dla całej rodziny. Jajka są bardzo popularne na święta Wielkanocne, podczas których prześcigamy się w pomysłach na przygotowanie jajek. Dobre jajka mogą także posłużyć jako obiad, wystarczy podać je z dodatkiem ziemniaków lub kaszy.

Wartości odżywcze jajek w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
185.21 kcal
277.81 kcal
Białko
6.96 g
10.44 g

Węglowodany w jajkach w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
4.90 g
7.34 g
Węglowodany przyswajalne
4.13 g
6.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
15.32 g
22.99 g
Tłuszcze nasycone
11.51 g
17.27 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jajka w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję (150g)
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.29 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
27.05 µg (mcg)
40.58 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
202.12 mg
303.18 mg
Potas
100.51 mg
150.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
36.13 mg
54.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
105.44 mg
158.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
13.51 mg
20.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.11 mg
1.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.68 mg
1.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w sosie musztardowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach w sosie musztardowym

Lista alergenów dla jajek w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, koper.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania jajek w sosie musztardowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
22.00
Łączny koszt
11.22
Jak oceniasz przepis na jajka w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób