Jajka faszerowane

Opublikowano: 16.05.2021 r., 18:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Talerz z faszerowanymi jajkami
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane to pyszny sposób na wspaniałe i wykwintne śniadanie. Są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, a wybornie smakują. Pięknie się prezentują na imprezowym stole.
Przygotowanie 15 min
139 kcal
Kcal w porcji
88 g
Wielkość porcji
7
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Suszone pomidory - 6 szt (120 g)
  • Ser Feta (50 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 łyżki (40 ml)
  • Oliwki czarne - 6 szt (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na jajka faszerowane krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Łyżeczką wybierz żółtka i przełóż je do miseczki.

Do żółtek dodaj ser feta i delikatnie rozgnieć składniki widelcem, by powstała sypka masa.

Pomidory i oliwki pokrój w kostkę i dodaj do masy serowo jajecznej.

Dodaj jogurt naturalny, sól, pieprz i zioła.

Gotowy farsz nakładaj do białek jaj.

Jak oceniasz przepis na jajka faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat jajek faszerowanych

Jajka faszerowane to świetny pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę stołu. Będą idealną propozycją na wielkanocne śniadanie. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni.

Te nadziewane jajka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia.

Ten przepis stanowi świetny pomysł na jajka wielkanocne. Bardzo oryginalny, a przy tym nieskomplikowany i niezwykle smaczny. W ekspresowym tempie można przygotować tą pyszną przekąskę, która posmakuje wszystkim miłośnikom potraw z jaj. To dobry przepis, dla tych, którzy szukają odrobiny nowoczesności w kuchni, a także świetnych połączeń smakowych.

Przepis na jajka faszerowane, choć może wydawać się skomplikowany, wcale taki nie jest. To danie robi się w ekspresowym tempie, zwłaszcza, gdy ma się już ugotowane jajka. Wystarczy tylko połączyć składniki i cała przekąska gotowa. Jajka można wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, a można też użyć szprycy, jeżeli zależy nam na pięknym i dekoracyjnym efekcie. Te jajka mają piękny, barwny farsz, który przyciąga wzrok. Można je dodatkowo udekorować szczypiorkiem, czy natką pietruszki, by sprawić, że będą się prezentowały jeszcze lepiej. Pięknie udekorują stół na świąteczne śniadanie w gronie rodziny, nadają się również na wszelkie uroczystości, gdyż nie tylko pięknie wyglądają, ale równie dobrze smakują. Te jajka są tak dobre, że w kilka chwil znikają ze stołu, dlatego warto przygotować większą porcję tego smakołyku.

Farsz do jajek jest inny niż wszystkie. Ze względu na użycie sera feta, suszonych pomidorów i oliwek nadają całości włoskiego klimatu. Farsz jest bardzo łatwy, a smakuje wspaniale. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Całość dopełniają zioła prowansalskie.

Faszerowane jajka to świetna opcja na zdrowe śniadanie. Jeżeli zastanawiasz się jak podać jajka faszerowane, to w tym wydaniu wystarczy tylko kilka listków pietruszki, gdyż całość jest niezwykle kolorowa i przyjemna dla oka.

Alergeny w jajkach faszerowanych

Lista alergenów dla jajek faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze jajek faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Faszerowane jajka to świetny pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kcal)
158.94
139.87
Białko (g)
9.83
8.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany (g)
11.59
10.20
Węglowodany przyswajalne (g)
9.13
8.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.46
2.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz (g)
9.09
7.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.83
3.37
Tłuszcze nienasycone (g)
5.26
4.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.00
3.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
1.11
Cholesterol (mg)
177.01
155.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina A (µg (mcg))
93.60
82.37
Witamina B6 (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.36
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.76
5.95
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.93
0.82
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.92
0.81
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
82.01
72.17
Tiamina (mg)
0.12
0.10
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.31
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
1.43
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.10
30.89
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
137.04
120.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód (mg)
347.89
306.14
Potas (mg)
640.72
563.84
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
106.46
93.68
Fosfor (mg)
174.24
153.33
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.15
35.33
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.93
3.46
Cynk (mg)
1.18
1.04
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.29
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek faszerowanych 7
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek faszerowanych

Koszt składników
33.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Suszone pomidory
120 g
6 szt
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 120 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
40 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 40 ml
Oliwki czarne
180 g
6 szt
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Koszt składników
33.20