Jajka faszerowane
- Jajko (6 szt.)
- Suszone pomidory - 6 szt (120 g)
- Ser Feta (50 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 łyżki (40 ml)
- Oliwki czarne - 6 szt (180 g)
Przepis na jajka faszerowane krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Łyżeczką wybierz żółtka i przełóż je do miseczki.
Do żółtek dodaj ser feta i delikatnie rozgnieć składniki widelcem, by powstała sypka masa.
Pomidory i oliwki pokrój w kostkę i dodaj do masy serowo jajecznej.
Dodaj jogurt naturalny, sól, pieprz i zioła.
Gotowy farsz nakładaj do białek jaj.
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jajek faszerowanych
Jajka faszerowane to świetny pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę stołu. Będą idealną propozycją na wielkanocne śniadanie. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni.
Te nadziewane jajka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia.
Ten przepis stanowi świetny pomysł na jajka wielkanocne. Bardzo oryginalny, a przy tym nieskomplikowany i niezwykle smaczny. W ekspresowym tempie można przygotować tą pyszną przekąskę, która posmakuje wszystkim miłośnikom potraw z jaj. To dobry przepis, dla tych, którzy szukają odrobiny nowoczesności w kuchni, a także świetnych połączeń smakowych.
Przepis na jajka faszerowane, choć może wydawać się skomplikowany, wcale taki nie jest. To danie robi się w ekspresowym tempie, zwłaszcza, gdy ma się już ugotowane jajka. Wystarczy tylko połączyć składniki i cała przekąska gotowa. Jajka można wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, a można też użyć szprycy, jeżeli zależy nam na pięknym i dekoracyjnym efekcie. Te jajka mają piękny, barwny farsz, który przyciąga wzrok. Można je dodatkowo udekorować szczypiorkiem, czy natką pietruszki, by sprawić, że będą się prezentowały jeszcze lepiej. Pięknie udekorują stół na świąteczne śniadanie w gronie rodziny, nadają się również na wszelkie uroczystości, gdyż nie tylko pięknie wyglądają, ale równie dobrze smakują. Te jajka są tak dobre, że w kilka chwil znikają ze stołu, dlatego warto przygotować większą porcję tego smakołyku.
Farsz do jajek jest inny niż wszystkie. Ze względu na użycie sera feta, suszonych pomidorów i oliwek nadają całości włoskiego klimatu. Farsz jest bardzo łatwy, a smakuje wspaniale. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Całość dopełniają zioła prowansalskie.
Faszerowane jajka to świetna opcja na zdrowe śniadanie. Jeżeli zastanawiasz się jak podać jajka faszerowane, to w tym wydaniu wystarczy tylko kilka listków pietruszki, gdyż całość jest niezwykle kolorowa i przyjemna dla oka.
Alergeny w jajkach faszerowanych
Lista alergenów dla jajek faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze jajek faszerowanych
Faszerowane jajka to świetny pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie.
Energia i białka
(88g)
Węglowodany
(88g)
Tłuszcze
(88g)
Witaminy
(88g)
Składniki mineralne
(88g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.