Jajecznica z boczkiem

Opublikowano: 30.07.2021 r., 23:05 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biały talerz z jajecznicą z boczkiem. Obok stoi kubek z herbatą i kromki pieczywa.
Jajecznica z boczkiem
Jajecznica z boczkiem to pyszne śniadanie, które często występuje u fanów diety ketogenicznej, ze względu na dużą ilość tłuszczu. Zobacz jak przyrządzić taką jajecznicę.
Przygotowanie 10 min
754 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Boczek wędzony bez kości (80 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na jajecznicę z boczkiem krok po kroku

Cebulę i boczek pokrój w niedużą kostkę.

Smaż boczek, aż wytopi się trochę tłuszczu i dodaj cebulę oraz masło

Gdy cebula jest podsmażona wbij jajka, posyp szczyptą soli i pieprzu i mieszaj, aż jajka się zetną.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z boczkiem

Jajka kurze to częsty składnik wielu śniadań. Jest to też dosyć kontrowersyjny składnik diety. Dodatkowo są pożywne i dla wielu osób są idealne na śniadanie, jak i na kolację. Jajecznica z boczkiem wędzonym to niestety popularna wersja, szczególnie wśród fanów diety ketogenicznej, ale też niezbyt zdrowa. Taka jajecznica nie dość, że zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i kalorii to jest jeszcze smażona. Zwykle boczek, bo jajecznicy jest tak mocno spieczony, że ciężko stwierdzić czy to jest mięso. Chyba sama rozumiesz, że to nie może być zdrowe. Szczególnie uważać na takie dania powinny osoby z problemami z układem krążenia i chorobami, w których występuje stan zapalny. Jajka ze względu na ich wpływ na rozwój zmian miażdżycowych najlepiej ograniczyć do 1 dziennie, czyli 7 na tydzień. Najzdrowsza dieta świata, czyli dieta śródziemnomorska, zawiera w sobie 2-4 jajka na tydzień. Oczywiście znajdą się osoby, które codziennie jedzą 4 jajka i mają się dobrze, ale pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że każdy z nas jest inny i takie porównania są ciężkie. Tak samo w badaniach, jedne pokazują, że 10 jajek jest odpowiednią ilością, a inne już stwierdzą, że tylko 5 jest w porządku. Ludzki organizm w różny sposób reaguje, szczególnie że poza badaniem osoby mogły odżywiać się inaczej, prowadzić inny tryb życia, czyli jedne głównie siedziały, a inne może regularnie uprawiały sport, dlatego to wszystko wpływa potem na wyniki. Jajka w badaniach to kontrowersyjny temat, ale lepiej stosować średni poziom, czyli około 1 jajka dziennie.

Boczek wędzony też nie jest najzdrowszym produktem, więc w połączeniu z jajkami zachowaj szczególny umiar. Lepszą opcją na przyrządzenie jajecznicy będzie dodanie do niej warzyw, na przykład możesz zrobić jajecznice z cebulą, papryką i pomidorem i też będzie to smaczna jajecznica. Jeżeli bardzo zależ Ci na tym, aby ta pyszna jajecznica z boczkiem występowała w Twojej diecie, to zjedz ją, ale od czasu do czasu, w towarzystwie sałatki i pełnoziarnistego pieczywa. Sprawdź przepis, żeby dowiedzieć się, jak zrobić jajecznicę z boczkiem, ale nie zapominaj o umiarze.

Alergeny w jajecznicy z boczkiem

Lista alergenów dla jajecznicy z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajecznicy z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Jajecznicę z boczkiem podawaj z warzywami oraz pełnoziarnistym pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
201.12
754.22
Białko (g)
13.64
51.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
3.43
12.88
Węglowodany przyswajalne (g)
2.94
11.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
14.44
54.14
Tłuszcze nasycone (g)
6.33
23.75
Tłuszcze nienasycone (g)
8.10
30.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.78
21.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.32
8.71
Cholesterol (mg)
198.47
744.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
94.78
355.42
Witamina B6 (mg)
0.23
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
2.46
Witamina C (mg)
2.16
8.09
Witamina D (µg (mcg))
1.01
3.77
Witamina E (mg)
0.64
2.42
Retinol (µg (mcg))
94.42
354.06
Tiamina (mg)
0.16
0.59
Ryboflawina (mg)
0.27
1.02
Niacyna (mg)
2.40
8.99
Foliany (µg (mcg))
27.17
101.88
Beta karoten (µg (mcg))
4.68
17.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
440.78
1652.92
Potas (mg)
217.39
815.21
Wapń (mg)
35.49
133.07
Fosfor (mg)
186.10
697.86
Magnez (mg)
15.36
57.60
Żelazo (mg)
1.07
4.03
Cynk (mg)
1.32
4.96
Miedź (mg)
0.07
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z boczkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z boczkiem

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Boczek wędzony bez kości
80 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 80 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
18.50