Przepis na jajecznicę z awokado krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Na patelni rozgrzej masło.

Jajka wbij do miseczki, dodaj sól i pieprz. Całość wylej na rozgrzaną patelnię. Smaż, cały czas mieszając.

Awokado przekrój i usuń pestkę. Pokrój miąższ tak, by tworzyły dość sporą kratkę. Wydrąż całość za pomocą łyżki.

Dodaj awokado do jajek na patelni i podsmaż przez chwilę, by jajka odpowiednio się ścięły.

Gotową jajecznicę posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jajecznica z awokado na małej patelni, udekorowana szczypiorkiem.
jajecznica z awokado
Koszt przygotowania dania
11.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Jajecznica z awokado - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajecznicy z awokado

Jajecznica z awokado to świetna alternatywa dla tego tradycyjnego dania z jajek. Ma pyszny smak i jest bardzo odżywcza. To świetna opcja dla osób, które preferują śniadania białkowo tłuszczowe, gdyż dodatek awokado wzbogaca całość w zdrowe tłuszcze. To wszystko sprawia, że danie jest niezwykle sycące, więc będzie idealnym pomysłem na śniadanie czy kolację.

Przepis na jajecznicę z awokado jest niezwykle prosty i niczym nie różni się od klasycznej wersji. W tej wersji została ona wzbogacona o dodatek tego zdrowego owocu. Awokado, które niezwykle wspaniale komponuje się z jajkami, idealnie sprawdza się również w takiej wersji. Choć zwykle je się je na surowo, to podsmażone, także wspaniale smakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę z awokado, która wspaniale smakuje, a przy okazji jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Dzięki tej recepturze można przygotować ten świetny i niezwykle pożywny posiłek w kilkanaście minut. To danie na pewno pokochają wszyscy miłośnicy awokado. Do tego przepisu najlepiej jest używać dojrzałych owoców, które dobrze się komponują i wspaniale miękną. Dojrzałe awokado wcale nie traci swoich właściwości, jednak wiele osób nie przepada za jego smakiem. Dlatego dodanie dojrzałego awokado do jajecznicy jest świetnym pomysłem na odświeżenie tego owocu i nadanie mu świetnego smaku.

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się jaja kurze, jednak można również skorzystać z przepiórczych. W takim wypadku należy użyć większej ilości jaj, by uzyskać taką samą ilość jajecznicy. Jajka smażone w taki sposób są naprawdę pyszne i bardzo sycące. Długość smażenia jest uzależniona w pełni od preferencji osoby przygotowującej danie. Można przygotować ją w bardziej kremowej formie, smażąc tak, by tylko białka się ścięły lub bardziej wysmażoną, gdzie obie części są zupełnie ścięte.

To wspaniały wybór na śniadanie, a także na kolację. Ze względu na spory dodatek awokado jest to zdrowe danie, które dostarcza mnóstwa witamin i składników odżywczych.

Wartości odżywcze jajecznicy z awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(198g)
Energia (kalorie)
150.31 kcal
297.62 kcal
Białko
7.71 g
15.26 g

Węglowodany w jajecznicy z awokado

Na 100g
Na porcję
(198g)
Węglowodany
3.73 g
7.39 g
Węglowodany przyswajalne
1.20 g
2.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.53 g
5.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tłuszcz
12.03 g
23.83 g
Tłuszcze nasycone
4.48 g
8.88 g
Tłuszcze nienasycone
7.55 g
14.95 g
Tłuszcze jednonasycone
5.82 g
11.53 g
Tłuszcze wielonasycone
1.73 g
3.42 g
Cholesterol
202.39 mg
400.72 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę z awokado

Na 100g
Na porcję
(198g)
Witamina A
127.30 µg (mcg)
252.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina C
9.67 mg
19.15 mg
Witamina D
1.06 µg (mcg)
2.10 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
1.21 mg
Retinol
100.99 µg (mcg)
199.96 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.60 mg
Niacyna
0.70 mg
1.39 mg
Foliany
63.70 µg (mcg)
126.12 µg (mcg)
Beta karoten
307.73 µg (mcg)
609.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z awokado

Na 100g
Na porcję
(198g)
Sód
78.23 mg
154.89 mg
Potas
269.45 mg
533.50 mg
Wapń
44.29 mg
87.69 mg
Fosfor
129.37 mg
256.16 mg
Magnez
20.75 mg
41.08 mg
Żelazo
1.29 mg
2.55 mg
Cynk
0.96 mg
1.91 mg
Miedź
0.12 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z awokado 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z awokado

Lista alergenów dla jajecznicy z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy z awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Awokado
140 g
1 szt
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób