Jajecznica z boczkiem
- Jajko (3 szt.)
- Boczek wędzony bez kości (80 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Masło (10 g)
Przepis na jajecznicę z boczkiem krok po kroku
Cebulę i boczek pokrój w niedużą kostkę.
Smaż boczek, aż wytopi się trochę tłuszczu i dodaj cebulę oraz masło
Gdy cebula jest podsmażona wbij jajka, posyp szczyptą soli i pieprzu i mieszaj, aż jajka się zetną.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Jajka faszerowane
-
Jajka na twardo
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z jajkiem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Omlet cesarski
-
Jajecznica z awokado
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Pasta z awokado i jajek
-
Tortilla z jajkiem
-
Tosty z jajkiem
-
Ryż z jajkiem
-
Szybka kolacja z jajek
Więcej informacji na temat jajecznicy z boczkiem
Jajka kurze to częsty składnik wielu śniadań. Jest to też dosyć kontrowersyjny składnik diety. Dodatkowo są pożywne i dla wielu osób są idealne na śniadanie, jak i na kolację. Jajecznica z boczkiem wędzonym to niestety popularna wersja, szczególnie wśród fanów diety ketogenicznej, ale też niezbyt zdrowa. Taka jajecznica nie dość, że zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i kalorii to jest jeszcze smażona. Zwykle boczek, bo jajecznicy jest tak mocno spieczony, że ciężko stwierdzić czy to jest mięso. Chyba sama rozumiesz, że to nie może być zdrowe. Szczególnie uważać na takie dania powinny osoby z problemami z układem krążenia i chorobami, w których występuje stan zapalny. Jajka ze względu na ich wpływ na rozwój zmian miażdżycowych najlepiej ograniczyć do 1 dziennie, czyli 7 na tydzień. Najzdrowsza dieta świata, czyli dieta śródziemnomorska, zawiera w sobie 2-4 jajka na tydzień. Oczywiście znajdą się osoby, które codziennie jedzą 4 jajka i mają się dobrze, ale pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że każdy z nas jest inny i takie porównania są ciężkie. Tak samo w badaniach, jedne pokazują, że 10 jajek jest odpowiednią ilością, a inne już stwierdzą, że tylko 5 jest w porządku. Ludzki organizm w różny sposób reaguje, szczególnie że poza badaniem osoby mogły odżywiać się inaczej, prowadzić inny tryb życia, czyli jedne głównie siedziały, a inne może regularnie uprawiały sport, dlatego to wszystko wpływa potem na wyniki. Jajka w badaniach to kontrowersyjny temat, ale lepiej stosować średni poziom, czyli około 1 jajka dziennie.
Boczek wędzony też nie jest najzdrowszym produktem, więc w połączeniu z jajkami zachowaj szczególny umiar. Lepszą opcją na przyrządzenie jajecznicy będzie dodanie do niej warzyw, na przykład możesz zrobić jajecznice z cebulą, papryką i pomidorem i też będzie to smaczna jajecznica. Jeżeli bardzo zależ Ci na tym, aby ta pyszna jajecznica z boczkiem występowała w Twojej diecie, to zjedz ją, ale od czasu do czasu, w towarzystwie sałatki i pełnoziarnistego pieczywa. Sprawdź przepis, żeby dowiedzieć się, jak zrobić jajecznicę z boczkiem, ale nie zapominaj o umiarze.
Alergeny w jajecznicy z boczkiem
Lista alergenów dla jajecznicy z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajecznicy z boczkiem
Jajecznicę z boczkiem podawaj z warzywami oraz pełnoziarnistym pieczywem.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.